نقش واسطه ای درگیری تحصیلی در ارتباط بین اهداف اجتنابی- عملکردی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دختر در رشته علوم انسانی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله رویکردهای نوین آموزشی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NEAU-4-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسمین عابدینی

استادیار دانشگاه اصفهان

الهه حجازی

استادیار دانشگاه تهران

حسین سجادی

استادیار دانشگاه تهران

محمود قاضی طباطبائی

استادیار دانشگاه تبریز

چکیده

  هدف از پژوهش حاضر، ارائه یک مدل ساختاری برای نشان دادن روابط علی میان اهداف اجتنابی- عملکردی، ابعاد رفتاری، عاطفی، شناختی و رفتاری- اجتماعی درگیری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دانش آموزان دختر سوم دبیرستان در رشته علوم انسانی است. برای انتخاب گروه نمونه از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای استفاده شد. بدین منظور، تعداد ۲۶۰ نفر از دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در رشته علوم انسانی از دبیرستانهای شهر تهران انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل مقیاس اهداف پیشرفت (میگلی و همکاران، ۱۹۹۸) و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (پینتریج و دیگروت، ۱۹۹۴) بوده است. معدل دانش آموزان در پایان سال تحصیلی در پنج درس اختصاصی نیزبه عنوان شاخصی از پیشرفت تحصیلی آنان مد نظر قرار گرفت. روشهای آماری تجزیه و تحلیل داده ها شامل تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و مدل معادلات ساختاری بود. یافته ها نشان دهنده نقش واسطه ای ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری درگیری تحصیلی در ارتباط بین اهداف اجتنابی- عملکردی و پیشرفت تحصیلی و عدم نقش واسطه ای درگیری تحصیلی رفتاری- اجتماعی در این ارتباط بود؛ به طوری که رابطه منفی و معناداری بین اهداف اجتنابی- عملکردی و ارزش تکلیف (۷۵/۳-= t و ۳۹/۰-= B ) و رابطه مثبت و معناداری بین ارزش تکلیف و پیشرفت تحصیلی (۳۸/۲= t و۲۵/۰= B )، رابطه ی منفی و معناداری بین اهداف اجتنابی- عملکردی و پایداری در تکلیف (۴۵/۲-= t و ۲۲/۰-= B ) و رابطه مثبت و معناداری بین پایداری در تکلیف و پیشرفت تحصیلی (۲۵/۳= t و و ۳۵/۰= B )، رابطه مثبت و معناداری بین اهداف اجتنابی- عملکردی و راهبردهای پردازش سطحی (۴۱/۲= t و ۳۵/۰= B ) و رابطه منفی و معناداری بین راهبردهای پردازش سطحی و پیشرفت تحصیلی (۲۹/۲-= t و ۲۶/۰-= B )، رابطه منفی و معناداری بین اهداف اجتنابی- عملکردی و راهبردهای پردازش عمیق (۹۳/۲-= t و ۲۷/۰-= B ) و رابطه مثبت و معناداری بین راهبردهای پردازش عمیق و پیشرفت تحصیلی (۵۱/۲= t و ۲۳/۰= B ) وجود داشت.

کلیدواژه ها

اهداف اجتنابی- عملکردی, راهبردهای پردازش سطحی و عمیق, ارزش تکلیف, پایداری در تکلیف, کمک طلبی از همسالان, پیشرفت تحصیلی, مدل ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.