تحلیل شاخص های کمی و کیفی و برنامه ریزی مسکن شهر زنجان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 9، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-9-33_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 261
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد پوراحمد

(استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده ی جغرافیای دانشگاه تهران)

کرامت الله زیاری

(استاد جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده ی جغرافیای دانشگاه تهران)

رشید یوسفی

(دانشجوی دکتری جغرافیا وبرنامه ریزی شهری دانشگاه تهران)

مهدی حاجیلو

(دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران)

چکیده

در کشور ما مساله مسکن در چند دهه گذشته به یکی از چالش­های اصلی در برنامه­های توسعه اقتصادی و اجتماعی بدل شده است، که در این میان لزوم توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه­ی پایدار شهری در چهارچوب برنامه ریزی های ملی، منطقه ای و شهری، بیش از پیش احساس می­شود، تا بهره­گیری از دانش و تکنیک های برنامه ریزی، مشکلات شهروندان را برطرف کرده و در نتیجه، محیطی آرام و سرسبز، همراه با امنیت و آسایش و رفاه، برای آنان فراهم شود .بدین منظور این مقاله به بررسی شاخص های جمعیتی (تعداد جمعیت،تعدادخانوار،بعد خانوار، نرخ رشد جمیت شهری) و شاخص­های کمی و کیفی مسکن شهر زنجان برای شناخت وضعیت مسکن این شهر می پردازد. و در ادامه پس از پیش­بینی جمعیت شهر زنجان تا سال ۱۴۱۰ نیاز های مسکن  براساس آمار و مطالعات موجود و پیروی از روند گذشته احداث مسکن  وتقاضا برای آن (با مدل لجستیک) در افق ۲۰ ساله مشخص شد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه­ای و روش پژوهش "توصیفی-تحلیلی "است.  با توجه به آمارهای موجود، به ویژه پژوهش میدانی، اقدام به بررسی و شناخت وضعیت مسکن شهر زنجان، به لحاظ شاخص­های کمی و کیفی در دوره های گذشته و حال شده است.نتایج این پژوهش ، بیانگر روندرو به رشد وضعیت شاخص­های کمی وکیفی در شهر زنجان به ویژه پیشرفت به نسبت مناسب شاخص­های کمی و کیفی در دهه­ی ۱۳۹۰- ۱۳۷۵ است ، و در ادامه با پیش بینی جمعیت و کاهش بعد خانوار در دوره ۱۳۹۰- ۱۴۱۰ ، ۶۰۰۹۱  واحد مسکونی پیش بینی می شود.که با برآورد ساخت مسکن در این دروه ( باتوجه به روند گذشته احداث مسکن ) حدود ۴۸۹۰۵ واحد مسکونی ساخته خواهد شد،که این تعداد واحد مسکونی پاسخگوی حدود ۸۱.۳۸ درصد تقاضا برای واحد مسکونی  خواهد شد.

کلیدواژه ها

شاخص های کمی مسکن, شاخص های کیفی مسکن, برنامه ریزی مسکن, شهرزنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.