تاثیر آموزش بهداشت دوران بلوغ بر آگاهی و سلامت عمومی دختران مقطع راهنمایی شهرستان قائن

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-12-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی محسنی زاده

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

زهرا عبادی نژاد

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

علی دشتگرد

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

آسیه مودی

Birjand University of Medical Sciences, Birjand, Iran

چکیده

مقدمه: نوجوانی ارتباط نزدیکی با سلامتی دارد و مرحله بسیار مهمی از زندگی هر فرد محسوب می شود، و بویژه در دختران نوجوان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به نظر می رسد داشتن شناخت و آگاهی در مورد اصول بهداشت در دوران بلوغ، دلایل و علل بروز تغییرات خاص در این دوران و نیز آشنایی با خطرات تهدید کننده دوران بلوغ، سبب پیشگیری از بسیاری از سوء تفاهمات و مشکلات نوجوانان شده و می تواند در کاستن از مشکلات این نسل موثر باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش بهداشت دوران بلوغ بر اگاهی و سلامت عمومی دختران مقطع راهنمایی شهرستان قائن انجام شد. روش کار: این پژوهش تجربی در سال ۱۳۹۳ انجام شد. مدارس راهنمایی دخترانه در شهرستان قائن محیط پژوهش و کلیه دانش آموزان دختر مقطع سوم جامعه پژوهش بودند. ۸۷ دانش آموز به صورت تصادفی از جامعه پژوهش انتخاب و در دو گروه آزمون (۴۷ نفر) و کنترل (۴۰ نفر) قرار گرفتند. مداخله شامل برنامه آموزشی در ارتباط با بلوغ و بهداشت قاعدگی به صورت کلاس های آموزشی و با استفاده از روش های سخنرانی، چهره به چهره، پرسش و پاسخ، بحث و گفتگو در ۳ جلسه ۶۰ دقیقه ای، برای دانش آموزان گروه آزمون ارائه گردید. پس از اجرای مداخله، اطلاعات با پرسشنامه سنجش آگاهی سلامت و پرسشنامه سلامت عمومی به شیوه خودگزارشی جمع آوری گردید. پرسشنامه از روایی محتوایی و پایایی بین دو آزمون (ضریب همبستگی ۷۵/۰) برخوردار بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۸ و آزمون های آماری تی مستقل، کای اسکوئر، ویلکاکسون، من ویتنی، پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و اندازه های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: آزمون تی مستقل نشان داد که نمره آگاهی بهداشتی گروه آزمون، یک ماه پس از آموزش (۴۸/۲ ± ۵۸/۱۱) اختلاف آماری معنی داری با نمره گروه کنترل دارد (۷۲/۲ ± ۱۵/۸) (۳۹/۰ = P). ولی تفاوت آماری معنی داری در بین نمرات گروه کنترل در هیچ مرحله ای مشاهده نشد (۱۳۹/۰ = P). آزمون من ویتنی در مقایسه نمرات سلامت عمومی دو گروه، یک ماه پس از آموزش، اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (۴۴/۰ = P). در حالی که آزمون ویلکاکسون در هیچکدام از گروه ها تفاوت آماری معنی داری بین نمرات سلامت عمومی قبل و یک ماه بعد از آموزش را نشان نداد. نتیجه گیری: اگر چه آموزش بهداشت دوران بلوغ نتوانست به طور معنی داری نمرات سلامت عمومی دانش آموزان را افزایش دهد، اما توانست تا حدی با افزایش آگاهی دانش آموزان در ارتقاء میانگین نمرات سلامت عمومی آنها موثر باشد. افزایش سلامت عمومی نیازمند آموزش های مداوم و مکرر می باشد لذا ضروریست که مسئولین امر به خصوص پرستاران و یا مربیان بهداشت مدارس توجه هر چه بیشتر به این مساله داشته تا از مشکلات دختران در این دوران کاسته شود.

کلیدواژه ها

Health Education, Puberty, Awareness, General Health, Adolescent, آموزش بهداشت, بلوغ, آگاهی, سلامت عمومی, نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.