مقایسه حمایت اجتماعی ادراک شده و دشواری تنظیم شناختی هیجان در سالمندان سیگاری و غیر سیگاری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش پرستاری ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNR-14-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عزت الله قدم پور

Lorestan University, Lorestan, Iran

پیمان حاتمیان

Department of Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

شکوفه بیات

Clinical Psychology, Azad University of ilam , ilam , Iran

چکیده

مقدمه: از آنجایی که فقدان حمایت های اجتماعی و نیز عدم نظارت بر هیجانات می تواند سالمندان را به قشر آسیب پذیر جامعه تبدیل کند، بنابراین پژوهش حاضر با هدف مقایسه حمایت اجتماعی ادراک شده و دشواری تنظیم شناختی هیجان در بین سالمندان سیگاری و غیر سیگاری انجام شد.  روش ­ کار: این پژو هش توصیفی از نوع علی-مقایسه­ای بود. جامعه پژوهش شامل تمامی سالمندان غیر مقیم در سرای سالمندان، شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۶ بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد ۴۸ نفر به عنوان سیگاری و ۴۸ نفر نیز به عنوان غیر سیگاری در نظر گرفته شد. ابزار های جمع آوری داده ها شامل: مقیاس ادراک حمایت اجتماعی چند بعدی زیمت و همکاران(۱۹۸۸)و پرسشنامه دشواری تنظیم شناختی هیجان گراتز و روئمر(۲۰۰۴) بود. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیری با استفاده از نرم افزازSPSS_۲۲ استفاده شد. یافته ها: نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان داد که بین سالمندان سیگاری و غیر سیگاری در میزان بهره مندی از حمایت های مختلف اجتماعی(خانواده، دوستان و سایر افراد) و نیز چگونگی تنظیم شناختی هیجان تفاوت معناداری وجود دارد، بدین معنا که میزان حمایت اجتماعی در گروه سالمندان سیگاری کمتر، در حالی که میزان دشواری تنظیم شناختی هیجان به شکل معناداری در گروه سالمندان سیگاری بیشتر از گروه غیر سیگاری بود (۰۰۱/۰> P). نتیجه گیری: بنابراین می توان گفت که کمبود حمایت اجتماعی ادراک شده و دشواری در تنظیم شناختی هیجان در مصرف و یا سوء مصرف سیگار در بین سالمندان نقش دارند، از این رو پیشنهاد می شود که متخصصین سلامت روان و کسانی که با این گروه از جامعه سروکار دارند به این مهم توجه داشته باشند.

کلیدواژه ها

elder, social support, emotion regulation, سالمند, حمایت اجتماعی, تنظیم هیجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.