بررسی همبستگی هوش فرهنگی با تعامل اجتماعی در پرستاران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مدیریت ارتقای سلامت، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHPM-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 373
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا آهنچیان

دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

رعنا امیری

دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

محمود بخشی

دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد شاهرود

چکیده

  چکیده مقدمه: ارتباطات بین شخصی و تعامل، ارتباطی دیرینه با پرستاری دارد و با مراقبت پرستاری آمیخته است. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی هوش فرهنگی با تعامل اجتماعی در پرستاران شاغل شهر مشهد انجام شده است. مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود که در آن ۱۱۵ پرستار شاغل در بیمارستان­های شهر مشهد که حداقل ۲ سال سابقه کاری داشتند به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه­های هوش فرهنگی (Cultural Intelligence Questionnaire) طراحی شده توسط Van Dyne & Ang و ابزار رابطه بین فردی بنیانی رویکرد رفتار (Fundamental Interpersonal Relations Orientation- Behavior)، هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار ابزار FIRO-B و پرسشنامه هوش فرهنگی با استفاده از اعتبار محتوا و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ به­دست آمد و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار برای عامل فراشناخت ۸۳/۰، برای شناخت ۸۶/۰، برای انگیزش ۸۵/۰ و برای رفتار ۷۶/۰ به دست آمد. پایایی ابزار FIRO-B نیز به روش ضریب آلفای کرونباخ برابر با ۹۰/۰= α مورد تایید قرار گرفت. بمنظور تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، کای اسکوئر، تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه از  نرم افزار آماری SPSS نسخه  ۵/۱۱ استفاده شد.  یافته ها: نتایج نشان داد که هوش فرهنگی پرستاران در سطح متوسط می­باشد، اما تعامل اجتماعی آنها در سطح پایین قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد وضعیت اقتصادی، سن، سابقه کاری و جنس همبستگی مثبت معنا­دار با هوش فرهنگی دارند. از طرف دیگر، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و تجربه کاری با روابط بین فردی همبستگی مثبت و معنا­دار نداشت. در عین حال، رابطه معنا­داری بین هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران به ­دست نیامد. 

کلیدواژه ها

Social interaction, Cultural intelligence, FIRO-B, Nursing, هوش فرهنگی، تعامل اجتماعی، پرستاران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.