مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد بر افسردگی و سرمایه عاطفی زنان افسرده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-9-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلی نوریان

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

محسن گل پرور

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

اصغر آقایی

Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch

چکیده

مقدمه: افسردگی از زمره اختلال­های مشکل آفرین برای زنان است. این اختلال قادر است تا عملکرد زنان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت­نگر و درمان پذیرش و تعهد بر سرمایه عاطفی و افسردگی زنان افسرده اجرا شد. روش کار: روش پژوهش نیمه آزمایشی با سه گروه و در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان افسرده شهر اصفهان در پاییز و زمستان ۱۳۹۸ بود. از جامعه آماری مورد اشاره ۶۰ نفر از طریق نمونه­گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه ۲۰ نفر) وگروه کنترل (۲۰ نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی و مقیاس افسردگی بک برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد به ترتیب طی ۱۴ و ۱۳ جلسه  تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت  نکرد. داده ­ها از طریق تحلیل واریانس اندازه­های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. یافته ­ها: نتایج نشان داد که در سرمایه عاطفی و افسردگی بین گروه روان­درمانی مثبت­نگر و درمان پذیرش و تعهد با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (۰۱/۰> P). اما بین دو گروه درمانی در سرمایه عاطفی و افسردگی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰۵/۰< P). نتیجه­ گیری: با توجه به تاثیر روان درمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش سرمایه عاطفی و کاهش افسردگی زنان افسرده، استفاده از این دو درمان در مراکز مشاوره و روان درمانی پیشنهاد می شود.  

کلیدواژه ها

depression, positive psychotherapy, acceptance and commitment therapy, affective capital, depressed women, افسردگی, روان درمانی مثبت نگر, درمان پذیرش و تعهد, سرمایه عاطفی, زنان افسرده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.