تبیین الگوی بومی تصمیم گیری اخلاقی در سازمان های مردم نهاد

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-16-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید قنبری

۱. گروه مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران

میثم لطیفی

۲. گروه معارف اسلامی و مدیریت، دانشکده معارف اسلامی و مدیریت، دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

علیرضا اسلامبولچی

۱. گروه مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، ایران

علی اصغری صارم

۳. گروه مدیریت و حسابداری، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

زمینه: تصمیم گیری های اخلاقی در سازمان های مردم نهاد اثرات مثبتی را برای اقتصاد، صنعت و جامعه رقم می­زند. این پژوهش با هدف تبیین الگوی بومی تصمیم گیری اخلاقی در سازمان های مردم نهاد انجام گرفته است. روش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها آمیخته اکتشافی بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد خودظهور استفاده شد. جامعه آماری مدیران و خبره های منابع انسانی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند ۲۰ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده فرم مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در نهایت داده ها با کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.  در بخش کمی روش پیمایشی مقطعی بود. جامعه تحقیق تمامی کارکنان در سمن های شهر همدان بودند که  ۳۰۶ نفر با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند.. داده ها ازطریق پرسشنامه ساختاریافته حاصل از بخش کیفی جمع آوری گردید. برای تحلیل داده ها از روش های جداول توصیفی و تحلیل عاملی بهره گرفته شد.  یافته ها: تصمیم گیری اخلاقی سازمان های مردم نهاد در شرایط علی، از عوامل بین فردی، در شرایط زمینه، عوامل سازمانی، در شرایط مداخله گر، عوامل فراسازمانی و مذهبی بر کنش های افراد تاثیر می پذیرد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی، گویای برازش خوب مدل و تائید و صحت طراحی روابط بود. نتایج: یافته ها نشان داد ابعاد شناسایی شده برای الگوی تصمیم گیری اخلاقی، ابعادی چون مذهبی، فردی – شخصیتی، بین فردی، سازمانی و فراسازمانی می باشند. در بخش کمی نیز شاخص های AGFA، GFI، RMSEA و خی دو  بیانگر این هستند که ابعاد شناسایی شده یک مفهوم تحت عنوان تصمیم گیری اخلاقی را حمایت می کنند.  

کلیدواژه ها

Indigenous model, Ethical decision making, Non-governmental organizations, الگوی بومی, تصمیم گیری اخلاقی, سازمان های مردم نهاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.