کاربرد آنالیز طیفی در چینه نگاری سکانسی و تعیین چرخه های میلانکوویچ در سازند سروک در میدان کوپال

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه رسوب شناسی کاربردی، دوره: 3، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_PSJBA-3-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروغ عباساقی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد

اسداله محبوبی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد

سیدرضا موسوی حرمی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فردوسی مشهد

شهرام آورجانی

شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، اداره عملیات زمین شناسی

چکیده

سازند سروک (آلبین تا تورونین) یکی از واحدهای کربناته در جنوب­غرب ایران است که در حاشیه نئوتتیس نهشته شده است. هدف از این مطالعه آنالیز چینه­نگاری سکانسی و شناسایی چرخه­های میلانکویچ این سازند در چاه­های شماره ۲۰ و ۴۸ میدان کوپال به روش آنالیز طیفی MESA و با استفاده از نرم­افزار سیکلولاگ و لاگ گاما است. مطالعه ۲۵۰ نمونه میکروسکوپی منجر به شناسایی ۹ میکروفاسیس شد که در سه محیط رسوبی دریای باز، سد و لاگون بر جای گذاشته شده­اند. علاوه بر این دو سکانس رسوبی رده سوم (بر اساس تغییرات رخساره­ای و نیز تغییرات منحنی­های PEFA و INPEFA) نیز شناسایی شده است. بررسی چرخه­های میلانکوویچ با استفاده از دو روش تعیین فواصل بین پیک­های گاما و آنالیز MESA نشان داد که غالب آن­ها از چرخه­های ۱۰۰ هزار ساله تشکیل شده­اند. سن­سنجی مداری با توجه به شمارش این چرخه­ها نشان داد که این بخش از سازند که مورد حفاری قرار گرفته سنی معادل ۱۱ تا ۱۲ میلیون سال دارد.

کلیدواژه ها

سازند سروک, گاما, MESA, چینه نگاری سکانسی, چرخه های میلانکوویچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.