اصول تطبیقی معماری پایدار بناهای مسکونی بومی در اقلیم های خشک ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات هنر اسلامی، دوره: 18، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_ISLART-18-41_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 405
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا زرین

گروه معماری، دانشکده معماری وشهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد امارات، دبی، امارات متحده عربی.

سید مجید مفیدی شمیرانی

گروه معماری ، دانشکده معماری و شهرسازی ، دانشگاه علم و صنعت ، تهران، ایران

منصوره طاهباز

گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

معماری و ساخت مسکن از گذشته دور یکی از دغدغه­های مهم بشر بوده و در عین حال، ارتباط مستقیمی با شرایط آب و هوایی داشته است. مطالعه این الگوی معماری و کمیت و کیفیت آن نقش مهمی در ارتقای معماری پایدار دارد. در پدیده گرم شدن کره زمین و آلودگی شهرها، صدمات جبران­ناپذیری به محیط زیست وارد نموده است؛ از این رو توجه به بهره­گیری از منابع انرژی فسیلی و محدودیت منابع سوخت­های فسیلی با تاکید بر اصول معماری پایدار و بناهای بومی و استفاده از آن جهت مشارکت در حل این بحران ضروری می­نماید. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و در دو بخش مبتنی بر سامانه کیفی و روش توصیفی انجام گرفته است. بررسی و تحلیل نمونه های انتخابی اقلیم های خشک بر اساس سه معیار تناسبات کالبدی، سازماندهی فضایی و معیارهای مرتبط با شرایط محیطی انجام شده است. یافته­های پژوهش حاکی از این است که  معماری بومی در اقلیم­های گرم خشک ارتباط تنگاتنگی با شرایط آب و هوایی دارد و با طراحی و اتخاذ مناسب­ترین رویکردها می­توان به معماری پایدار در این مناطق دست یافت.اهداف پژوهش:۱.تشخیص میزان انطباق معماری بومی با اقلیم مناطق خشک.۲.تدوین دستورالعمل مناسب بر اساس ویژگی­های معماری بومی مناطق سرد و گرم و خشک. سوالات:۱.معماری مناطق خشک چه تاثیرپذیری از محیط دریافت دارد؟۲.چه تشابه و تضادی بین اقلیم گرم و خشک و سرد و خشک وجود دارد؟

کلیدواژه ها

اقلیم های خشک, معماری پایدار, بناهای بومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.