ارزیابی میزان آسیب پذیری بافت مسکونی کلان شهر ساری در مخاطره طبیعی زلزله

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 14، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-14-52_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 258
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریال احمدی

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

علیرضا اسکندری نژاد

استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

چکیده

 پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح آسیب­پذیری بافت­های مسکونی به عنوان مهم­ترین بخش از سامانه­های شهری در کلان شهر ساری در برابر مخاطره طبیعی زلزله شکل­گرفته­است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی در بستر پیمایشی می­باشد. ابتدا با بررسی­های میدانی و ارزیابی طرح جامع شهر ساری، اطلاعات مربوط به به قدمت، نوع سازه و تعداد طبقات بناهای مسکونی در مناطق چهارگانه شهر ساری استخراج گردیده­است. سپس کلاس­بندی ساختمان­های مسکونی و گزینش منحنی­های آسیب­پذیری متناسب هر کلاس ساختمانی به­همراه نتایج حاصل از تحلیل خطر لرزه­ای برای تعیین درصد و درجه خرابی ساختمان­های مسکونی شهر ساری مورد استفاده قرار گرفته­است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می­دهد که در مناطق ۱، ۲، ۳ و۴ شهر ساری به ترتیب، ۶۳%، ۶۶%، ۷۲% و ۶۷% ساختمان­های مسکونی که از نوع کلاس خشتی و مصالح بنایی از نوع بلوک سیمانی می­باشند، به هنگام وقوع زلزله کاملا تخریب می­گردند. از سوی دیگر، کمترین میزان خرابی در کلیه ساختمان­های فولادی و همچنین ساختمان­های بتنی دارای ۶ طبقه و بالاتر پیش­بینی شده­است.

کلیدواژه ها

مخاطره طبیعی, زلزله, آسیب پذیری بافت مسکونی, شهر ساری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.