ارزیابی توده های گیاه نعناع فلفلی با استفاده از آنالیز چند متغیره

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
  • کد COI اختصاصی: MPEC01_146
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا بشیرزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی ایران

مهدی محب الدینی

استاد گروه علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی ایران

رقیه فتحی

دکتری گروه علوم باغبانی و فضای سبز دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی ایران

چکیده

نعناع فلفلی یکی گیاه دارویی ارزشمند و با خواص و کاربردهای مفیدمی باشد و به دلیل داشتن کارواکرول، تیمول و رزمارینیک اسید در صنایع داروسازی به طور گسترده استفاده شده است.دراین پژوهش توده های مختلف این گیاه از مناطق مختلف ایران جمع آوری شد. به منظور بررسی صفات مورفولوژیکی آن ها، بذر توده ها در شرایط اقلیمی مشگین شهر، در سال ۱۴۰۰ ازمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه و واریانس داده ها نشان داد که در بین ۱۲ توده از نظر تمام صفات اختلاف معنی داری وجود داشت. صفات وزن خشک گیاه بین ۰/۵۳ تا ۳/۳۶ گرم، وزن تر گیاه بین ۱/۹ تا ۹/۴ گرم، تعداد برگه بین ۱۹/۳۳ تا ۵۲ گرم، طول ساقه بین ۱۶/۱۴ و ۳۲/۳۳ سانتی متر و تعداد میانگره بین ۷/۳۳ تا ۱۲/۳۳ در بین توده ها متغیر بود. نتایج بررسی مورفولوژیکی توده ها نشان داد که صفاتی از جمله تعداد برگه و طول ساقه بسیار متنوع متنوع بودن ودر تمام صفات مورد بررسی، توده مشگین شهر و گلستان بیشترین عملکرد را داشتند. برآورد ضرایب همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین ضریب همبستگی بین وزن تر گیاه با وزن خشک گیاه ۰/۸۷ بود و کمترین همبستگی بین تعداد میانگره با طول ساقه ۰/۱۴ می باشد. در مجموع، نتایج این پژوهش وجود تنوع ژنتیکی قابل توجهی را بین توده های نعناع فلفلی موجود در ایران تایید کرد.

کلیدواژه ها

طول ساقه، مقایسه میانگین، صفات مورفولوژیکی، نعناع فلفلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.