بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی کاسنی ( Cichorium intybus ) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی، کارآفرینی و تجاری سازی
  • کد COI اختصاصی: MPEC01_112
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مژگان کیخا آریا

دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشگاه پیام نور مرکز زاهدان، ایران

ایمان همایون نژاد

استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران

عیسی پیری

دانشیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران

ابوالفضل توسلی

استادیار گروه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی کاسنی تحت تاثیر تنش آبی یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در در شهرستان زاهدان واقع درکلاته کامبوزیا در سال زراعی ۱۳۹۶-۹۷ اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تنش در سه سطح عدم تنش، تنش در مرحله رشد رویشی و تنش در مرحله رشد زایشی به عنوان فاکتور اصلی؛ و مصرف کودهای زیستی در شش سطح عدم مصرف کود، مصرف نیتروکسین، مصرف فسفاته بارور ۲ ، مصرف پتا بارور ۲ ، مصرف بیوسولفور و مصرف همه کودهای ذکر شده با همدیگر به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در این آزمایش صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد آکن در بوته، تعداد دانه در آکن، وزن هزار دانه، عملکرد اندام هوایی تازه و خشک گیاه و عملکرد دانه گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که اگر چه عدم بروز تنش خشکی سبب بهبود تمامی صفات مورد بررسی کاسنی گردید اما تفاوت معنی داری بین عدم تنش خشکی و تنش در مرحله رشد رویشی خصوصا برای صفات عملکرد گیاه مشاهده نشد. در بین تیمارهای کود زیستی نیز مشاهده شد که مصرف این کودها در مقایسه با عدم مصرف آن سبب بهبود صفات عملکرد و اجزای عملکرد کاسنی شد. در بین تیمارهای مصرف کود زیستی نیز مصرف با همدیگر هر چهار کود نتیجه مطلوب تری روی صفات مورد بررسی داشت. در مصرف جداگانه هر یک از کودها نیز کود نیتروکسین بهترین نتیجه و کود پتا بارور ۲ کمترین اثر را بر روی صفات مورد بررسی داشت. همچنین برای اکثر صفات مورد بررسی بین مصرف پتا بارور ۲ ، فسفاته بارور ۲ و بیوسولفور تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.

کلیدواژه ها

گیاه دارویی، کاسنی، کود زیستی، عملکرد، تنش آبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.