بررسی وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری در شهر اراک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: جغرافیا و توسعه ناحیه ای، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JGRD-16-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 199
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا عسکریزاده اردستانی

دانشگاه اصفهان

اصغر ضرابی

دانشگاه اصفهان

مسعود تقوایی

دانشگاه اصفهان

چکیده

اهداف:. در این تحقیق هدف بررسی حکمروایی خوب شهری به صورت مطالعه موردی در شهر اراک است . این هدف از طریق شش شاخص مشارکت، اثربخشی و کارایی، ثبات سیاسی و مبارزه با فساد، دسترسی به اطلاعات، قانون­مندی و عدالت اجتماعی مطالعه شده است. روش: این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره­ گیری از شیوه پیمایشی (پرسش­نامه) در قالب شاخص­های حکمروایی خوب شهری انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان شهر اراک در ۵ منطقه آن تشکیل داده­ اند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه نیز ۳۸۴ نفر تعیین شد. روش تحلیل، کمی و از طریق آزمون آماری و معادلات ساختاری است. یافته ­ها/ نتایج: نتایج نشان داد که شش شاخص حکمروایی در شهر اراک در وضعیت نامطلوبی قرار دارند. در بین شاخص­های حکمروایی شهر اراک، شاخص اثربخشی و کارآیی با میانگین ۳۶/۲ نسبت به سایر شاخص­ها بیشترین میانگین یا بهترین وضعیت را دارد.  همچنین، دو شاخص مشارکت و دسترسی به اطلاعات در میان مناطق مختلف متفاوت بوده است. در زمینه این شاخص­ها منطقه یک شهر اراک به نسبت دیگر مناطق کمترین میانگین یا بدترین وضعیت را داشته است. همچنین، نتایج مدل­سازی معادلات ساختاری نیز بر اساس بارهای عاملی، وزن رگرسیونی و شاخص­های مختلف برازش نشان داد که شاخص­های حکم­روایی خوب شهری در شهر اراک در وضعیت نامناسبی قرار دارند و مدل تدوین ­شده می تواند این موضوع را تایید کند. نتیجه­ گیری: با توجه به یافته­ ها، شهر اراک در وضعیت نامناسبی از شاخص­های حکمروایی مطلوب شهری قرار دارد.  ادامه این روند نه تنها مشکلات مختلفی را در زمینه مشارکت مردم و تعاملات مختلف برای توسعه شهری به وجود می آورد؛  بلکه برنامه ­های گوناگون شهری نیز به جایگاه استاندارد و پایداری منجر نمی ­شوند. بنابراین، مدیران باید به کارگیری شاخص­های حکمروایی و اهمیت دادن به آن را  سرلوحه برنامه ­ریزی برای شهر اراک قرار دهند.

کلیدواژه ها

حکمروایی خوب شهری, شهر اراک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.