واکنش تابعی وابسته به دما در کفشدوزک Cryptolaemus montrouzieri (Col.: Coccinellidae) نسبت به شپشک آردآلود مرکبات، Planococcus citri (Hem.: Pseudococcidae)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 33، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-33-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسن پور

دانشگاه محقق اردبیلی

محبوبه مرادی

دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

کفشدوزک شکارگر Cryptolaemus montrouzieri یکی از شکارگرهای مهم شپشک آردآلود مرکبات، Planococcus citri می­باشد. در این تحقیق، تاثیر دماهای مختلف روی واکنش تابعی لارو سن چهارم و حشره­ی ماده­ی کامل کفشدوزک کریپتولموس نسبت به تغییرات تراکم افراد ماده­ی کامل شپشک آردآلود مرکبات مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در تراکم­های ۳، ۵، ۷، ۱۰، ۱۵ و ۳۰ عددی از طعمه در داخل ظروف پتری حاوی برگ نارنج در دماهای ثابت ۱۸، ۲۳، ۲۷، ۳۲ و ۱±۳۷ درجه­ی سلسیوس، رطوبت نسبی۱۰±۶۰ درصد و دوره­ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی در ۱۰ تکرار انجام شد. تعداد طعمه­های زنده مانده پس از ۲۴ ساعت شمارش و ثبت شد. تعیین نوع واکنش تابعی با استفاده از رگرسیون لجستیک و تخمین پارامترها با استفاده از رگرسیون غیرخطی انجام شد. واکنش تابعی هر دو مرحله­ی زیستی شکارگر در تمام دماها از نوع دوم بود. بیشترین مقدار عددی نرخ حمله برای لارو و حشره­ی ماده­ی کامل شکارگر در دمای ۳۷ درجه­ی سلسیوس و کمترین مقدار عددی زمان دستیابی این دو مرحله­ی زیستی شکارگر به ترتیب در دماهای ۲۷ و ۳۲ درجه­ی سلسیوس تخمین زده شد. در تمام دماهای مورد آزمایش، بیشترین مقدار نرخ حمله در مقایسه­ی بین دو مرحله­ی زیستی مورد بررسی شکارگر، مربوط به حشرات ماده­ی کامل بود. این تحقیق نشان داد که کفشدوزک شکارگر C. montrouzieri در دماهای بالاتر مورد مطالعه از کارآیی بیشتری در کنترل شپشک آردآلود مرکبات،P. citri  برخوردار می­باشد. با این حال، لازم است مطالعات تکمیلی در مورد اثر دما روی رفتار جستجوگری این شکارگر روی این آفت در شرایط گلخانه­ای و مزرعه ای نیز مورد بررسی قرار گیرد.   

کلیدواژه ها

دما, واکنش تابعی, Cryptolaemus montrouzieri, Planococcus citri

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.