تعیین قابلیت و توان بوم شناختی شهرستان رودان به منظور کاربری طبیعت گردی با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-47-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 225
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم شاکری زاده

کارشناس برنامه ریزی و بودجه معاونت برنامه ریزی استانداری هرمزگان، معاونت برنامه ریزی استانداری هرمزگان

فاطمه مهدوی

کارشناس ارشد محیط زیست بندرعباس، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان هرمزگان

چکیده

این مقاله به بررسی ظرفیت و توان بوم شناختی شهرستان رودان برای کاربری طبیعت گردی و انتخاب مناسب ترین مکان های توسعه آن با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره[۱] می پردازد. برای این منظور، با شناسایی ۱۱ معیار و ۳۶ زیرمعیار و ارزیابی آنها با استفاده از روش دلفی، ۹ معیار و ۲۸ زیرمعیار به عنوان معیارهای مورد بررسی انتخاب شد. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی[۲] و با بهره گیری از نرم افزار [۳]EC معیارهای انتخاب شده وزن دهی و اولویت بندی شد و در نهایت، نقشه لایه های مکانی برای معیارهای گزینش شده با استفاده از نرم افزار ArcGIS۱۰ در محیط GIS تهیه و پس از اعمال ضریب اهمیت، روی هم گذاری و تلفیق و مناطق مستعد توسعه طبیعت گردی شناسایی شد. نتایج نشان داد که مناطق دارای درجه توان اندک با ۵/۱۴۱۳۲۳ هکتار و ۴/۴۳ درصد از کل اراضی، بیشترین مساحت اراضی را در شهرستان رودان به خود اختصاص داده است. ۱/۹ درصد از مساحت کل شهرستان شامل ۳/۲۹۷۱۱ هکتار دارای توان زیاد، ۹/۵۷۳۲۷ هکتار از سطح شهرستان معادل ۶/۱۷ درصد دارای توان متوسط و حدود ۴/۹۷۳۴۴ هکتار معادل ۹/۲۹ درصد آن، اراضی فاقد توان برای توسعه طبیعت گردی است. [۱]. Multiple Attribute Decision Making (MADM) [۲]. Analytical Hierarchy process(AHP) [۳]. Expert Choice

کلیدواژه ها

ارزیابی توان بوم شناختی, روش تصمیم گیری چند معیاره, سامانه اطلاعات جغرافیایی, شهرستان رودان, گردشگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.