بررسی نقش بازشناسی هیجان در چهره به عنوان عملکردی مستقل از کارکردهای شناختی در افراد مبتلا به اسکیزوفرنیا

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-15-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام موسویان

MSc., Department of clinical Psychology, School of Education and Psychology, Shiraz University, Shiraz, Iran ,Shiraz,Iran.

حبیب هادیان فرد

PhD, Assistant Professor, Department of clinical Psychology, School of Education and Psychology, Shiraz University, Shiraz, Iran.

چکیده

هدف: پژوهش ها درباره اینکه نقص بیماران اسکیزوفرنیا در بازشناسی هیجان در چهره، بخشی از بدکارکردی عملکردهای شناختی است یا خود اختلالی مجزا محسوب می­شود، هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده ­اند. بنابراین هدف اصلی پژوهش پیش رو این است که با نگاهی تازه به این مساله بتواند نتایج ضد و نقیض پژوهش ­های پیشین را تا حدی توجیه کند؛ با این فرض که بازشناسی هیجان در چهره کارکردی مستقل و مجزاست، اگرچه بازشناسی صحیح  نیازمند عملکرد درست کارکردهای شناختی مرتبط است. روش: گروه نمونه این پژوهش ۵۵ بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا بود. کارکردهای شناختی با خرده آزمون های تداعی زوج­های کلامی از مقیاس تجدید­نظر شده حافظه و کسلر، خرده­آزمون تنظیم تصاویر از مقیاس هوش وکسلر و آزمون نگهداری پیوسته سنجش شدند. بازشناسی هیجان در چهره نیز با تصاویر هیجانی چهره اکمن و فرایزن (۱۹۷۶) بررسی شد. یافته­ ها: یافته­ ها نشان دادند که تمامی متغیرها با هم همبستگی مثبت و معناداری دارند (۰/۰۰۱ p< ). از سوی دیگر، نتایج آزمون t نیز نشان­ داد که کارکردهای شناختی بیماران اسکیزوفرنیا (که عملکرد ضعیفی در بازشناسی هیجان در چهره داشتند) در مقایسه با گروه دیگر بیماران که در آن مولفه عملکرد بهتری داشتند تفاوت معناداری ندارد. نتیجه گیری: یافته های پژوهشی حاضر در راستای فرضیه پژوهش است؛ بر اساس این فرضیه، بازشناسی هیجان در عین حال که خود عملکردی مستقل است، به کارکرد صحیح عملکردهای شناختی مرتبط نیاز دارد. این نتیجه دلالت درمانی مهمی به منظور بهبود بازشناسی هیجان در چهره به عنوان کارکردی مستقل به دست می دهد.

کلیدواژه ها

Schizophrenia, Facial Emotion Recognition, Cognitive Performance., اختلال اسکیزوفرنیا, بازشناسی هیجان در چهره, عملکرد شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.