جداسازی و تعیین اختصاصیت باکتریوفاژ بومی اشریشیاکلی از فاضلاب خام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه طلوع بهداشت، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TBS-15-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 172
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی ایمنی

Islamic Azad University

عباس اخوان سپهی

Islamic Azad University

محمد مهدی سلطان دلال

Tehran University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: باکتریوفاژها ویروس هایی هستند که بر سلول های پروکاریوت و به ویژه در تخریب باکتری ها اثرگذارند. مکانیسم اثر آن ها بسیار انتخابی است، به گونه ای که هر باکتریوفاژ تنها بر باکتری خاصی  اثر می گذارد. باکتریوفاژ ها به دلیل داشتن خواص ویژه،  می توانند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها در درمان بیماری های عفونی باشند. هدف این تحقیق جداسازی باکتریوفاژ مخصوص باکتری اشریشیاکلی از فاضلاب است. روش بررسی: هشت نمونه از فاضلاب که هرکدام شامل حدود ۵۰ میلی لیتر فاضلاب خام بود و بافاصله زمانی ۱۰ دقیقه از تصفیه خانه زرگنده واقع در تهران جمع آوری شد. سپس با محیط کشت Brain-Heart Infusion Medium) (BHI: به عنوان محیط کشت مایع جهت رشد میکروارگانیسم ها مخلوط شد. مراحل دیگر کار شامل خالص سازی ، تلقیح باکتری و تعیین میزبان نیز برای جداسازی باکتریوفاژ انجام شدند. جهت انتخابی بودن تاثیر باکتریوفاژ بر روی میکروارگانیسم ها یی مانند:E.coli (ATCC۲۵۹۲۲)، Enterococcus faecalis (ATCC۱۹۴۳۳)، Staphylococcus aureus (ATCC۲۳۹۲) وYersinia enterocolitica (ATCC۹۶۱۰) بررسی شد. یافته ها: از هر هشت نمونه باکتریوفاژ منتخب اشریشیاکلی جدا شد.آزمایش تعیین میزبان نشان داد که این فاژها، به خوبی قادر به لیز کردن و از بین بردن باکتری اشریشیاکلی هستند، اما روی سایر باکتری های مورداستفاده، هیچ تاثیری ندارند. نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان داد که باکتریوفاژها به صورت اختصاصی عمل می کنند. با توجه به اینکه میزان مقاومت به آنتی بیوتیک ها در حال افزایش است، باکتریوفاژها می توانند جایگزین مناسبی برای کاربرد آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت های باکتریایی باشند.

کلیدواژه ها

Antibiotics, Bacteriophage, E.coli, Sewage, باکتریوفاژ, فاضلاب, اشریشیاکلی, آنتی بیوتیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.