بررسی قابلیت اطمینان الگوریتمهای وراثتی در بهینه سازی منابع چند منظوره: مطالعه موردی سد دز

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM02_165
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1568
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید توانگری برزی

دانشجوی دکتری سازه های هیدرولیکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

غلامعباس بارانی

استاد بخش عمران، دانشگاه شهید باهنر کرمان

بهنام شفیعی ثابت

دانشجوی دکتری سازه های هیدرولیکی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

روشهای مختلف بهینه سازی منابع آب جهت یافتن راهی که بتوان نسبت سـود بـه هزینـه را بـه بـالاترین مقدار ممکن رساند , مورد استفاده قرار می گیرند . اخیرا الگوریتمهای برگرفته از سیستمهای بیولوژیکی و تصادفی در مسائل بهینه سازی به طـور گسـتر ده ای مـورد اسـتفاده واقـع شـده انـد . یکـی از مهمتـرین ایـن الگوریتمهـا , الگوریتمهای وراثتی می باشند . الگوریتمهای وراثتی بـدلیل اسـتفاده از مقـدار تـابع بجـای گرادیـان , از لحـاظ محاسباتی قابلیت کاربرد در مسائل بسیار پیچیده را دارند . اینگونه الگوریتمها بدلیل ماهیت تصادفی بودن نـوعی عدم اطمینان را در حصول به نقطه بهی نه کلی القاء مـی نماینـد . روشـهای بهینـه سـازی سـنتی از قبیـل روشـهای برنامه ریزی خطی ) ),LP غیرخطی ) ) NLP و روشهای برنامه ریزی پویـا ) ) DP بـا اسـتفاده از مـدلهای کلاسـیک ریاضی با وجود اشکالاتی که دارند، قادر به رسیدن به نقطه بهینه هسـتند . در ایـن مقالـه نتـایج بدسـت آمـده از الگوریتم ژنتیک در بهینه سازی سد مخزنی چند منظـوره دز بـا نتـایج حاصـله از یکـی از روشـهای برنامـه ریـزی غیرخطی و نیز روش جستجوی تابو مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند . نتایج بدست آمده از مدل نشان می دهـد که الگوریتم ژنتیک و روش جستجوی تابو در مقایسه با روش برنامه ریزی غیرخطی در اغلب موارد دارای قابلیت اعتماد بوده و از لحاظ پیچیدگی محاسبات بسیار ساده تر به نقطه بهینه دست یافته است

کلیدواژه ها

مخازن چندمنظوره، بهینه سازی، الگوریتم ژنتیک، روش جستجوی تابو، برنامه ریزی غیرخطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.