تحلیل طیفی و زمانی نوسانات سطح آب در آبخوان دشت شهرکرد

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM02_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید یحیی میرزایی

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

منوچهر چیت سازان

عضو هیات علمی گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

رحیم چینی پرداز

عضو هیات علمی گروه آمار دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در این مطالعه نوسانات سطح ایستایی 17 پیزومتر موجود در آبخوان دشت شهرکرد با استفاده از توابع چگالی طیفی و توابع خود همبستگی در قلمرو فرکانس و زمان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت . در ابتدا برای بررسی همبستگی میان اجزاء و تعیین مولفه ها هر سری در قلمرو زمان، همبستگی نگار داده ها ترسیم و نوسانات موجود در همبستگی نگار هر سری زمانی تحلیل و نتایج آن بر روی نقشه موقعیت پیزومتر ها پیاده شد سپس برای بررسی سری های زمانی در قلمرو فرکانس از توابع چگالی طیفی که مبتنی بر سری های فوریه می باشد استفاده شد . در این راستا ابتدا مقدار طیف برای هر یک از سری های زمانی پیزومتری محاسبه و نمودار دوره نگار هر سری ترسیم شد . به دلیل وجود روند در تمامی داده های و به دلیل بالا بودن فرکانس این مولفه در دوره نگار، سایر نوسانات موجود در سری های زمانی نمود مناسبی پیدا نکردند لذا برای مشخص شدن سایر نوسانات با استفاده از برازش رگرسیونی، معادله روند از داده ها حذف گردید سپس دوره نگار داده های حذف روند شده ترسیم شد . دوره نگارهای ترسیم شده از این داده ها در چندین فرکانس نوسان نشان داد که این نوسانات شامل : نوسانات سیکلی با فرکانس 55)0/018 ماهه ) ، نوسانات فصلی با فرکانس 12) 0/083 ماهه ) و نوسانات با فرکانس های 0/17 ، 0/25 و 6) 0/35 ، 4 و 3 ماهه ) می باشند . پس از پیاده سازی مکانی نتایج بر روی نقشه موقعیت پیزومتر ها مشخص شد، نوسانات سیکلی در دوره نگار تمامی پیزومتر ها وجود دارد که با بررسی های به عمل آمده بر روی داده های بارش، منشاء این نوسان وجود سیکل در داده های بارش منطقه تشخیص داده شد . نوسانات فصلی موجود در داده ها که حاصل نوسانات بارندگی و نوسانات پمپاژ منطقه می باشند در بخش های مختلف آبخوان نمود متفاوتی دارد لذا با بررسی اطلاعات مختلف منطقه، ضعیف بودن نوسانات فصلی در بخش های شمالی منطقه تغذیه آبخوان آبرفتی از آبخوان کارستی تشخیص داده شد که نتایج بررسی های هیدروژئوشیمیایی نیز این تغذیه را تائید کرد .

کلیدواژه ها

تحلیل های چگالی طیفی, نوسانات فصلی, همبستگی نگار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.