بهینه سازی مصرف آب در مزرعه جهت مدیریت بهتر و بهبود کیفیت با TDR

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت منابع آب
  • کد COI اختصاصی: WRM02_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1581
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی دوستی

دانشجوی دوره ی کارشناسی مهندسی آب، دانشکده کشاورزی - دانشگاه ارومیه

سینا بشارت

عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی - دانشگاه ارومیه

چکیده

آبیاری به منظور تامین آب خاک انجام می گیرد که نه تنها رشد گیاه بلکه راندمان تولید نیز از اهداف آن به شمار می آید. تمامی جنبه های مدیریت آبیاری، بخصوص برنامه ریزی آبیاری، نیازمند درک صحیح از بیلان آب خاک می باشد. استفاده از بیلان خاک به منظور کنترل آبیاری درگرو تخمین میزان آب در منطقه توسعه ریشه ها در هر مرحله از رشد می باشد. از مهمترین عوامل موثر در بیلان، تغییرات در ذخیره رطوبتی خاک می باشد که آن را با ابزارهای مختلفی می توان اندازه گیری کرد. یکی از روش های نسبتا جدید در اندازه گیری رطوبت روش انعکاس سنجی حوزه زمانی است که اصطلاحا روش TDR نام گرفته است. این روش بر اساس خصوصیت غیر عادی آب از نظر ثابت دی الکتریک استوار است. هدف از تحقیق تعیین زمان و میزان هر آبیاری با توجه به آب مورد نیاز گیاه در مزرعه می باشد. د راین مقاله از TDR که قابلیت اندازه گیری رطوبت را در چندین نوبت و بصورت متحرک داراست استفاده شده است. بدین ترتیب که با نصب TDR در عمق مورد نظر در منطقه توسعه ریشه و قرائت آن، میزان آب وارده شده به خاک و جذب شده توسط گیاه پس از آنالیز بدست میآید. البته شرایط موثر در هر دوره از آبیاری مد نظر قرار گرفته است. با این رش می توان مدیریت بهتر و دقیق تری برای آبیاری مزرعه ارایه کرد. نتایج نشان می دهد که میزان کیفیت و کمیت محصول بالا رفته و کارایی مصرف آب و راندمان افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

مزرعه ، نیاز آبی گیاه ، کارایی مصرف آب ، TDR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.