مدل سازی سازند آسماری به منظور تعیین میزان تولید کربنات و تامین رسوب و پارامترهای موثر بر آن در میادین نفتی انتخابی دشت آبادان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی، دوره: 37، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSSR-37-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام اسدی مهماندوستی

استادیار، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سمیه لشگری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زمینشناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سید علی معلمی

استادیار، گروه اکتشاف و تولید، پژوهشگاه صنعت نفت تهران، ایران

جهانبخش دانشیان

دانشیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

سازند آسماری توالی ضخیم کربناته- تخریبی در حوضه فورلند زاگرس است که در زمان الیگوسن- میوسن پیشین نهشته شده است. در این مطالعه به منظور تعیین میزان تامین رسوب و پارامترهای موثر بر انتقال آن و میزان تولید کربنات حوضه رسوبی سازند آسماری در دشت آبادان از مدل سازی چینه ای رو به جلو استفاده شده است. نرم افزار مطالعه شده، نرم افزار Dionisos Flow و میادین انتخابی شامل میادین جفیر، آزادگان، یادآوران، امید و دارخوین بوده است. سازند آسماری با ترکیب سنگ شناسی سنگ آهک رسی، دولومیت ماسه ای، سنگ آهک ماسه ای، ماسه سنگ شیلی، سنگ آهک، ماسه سنگ و شیل در چاههای مطالعه شده از ۴ تا ۵ توالی رسوبی تشکیل شده است. محیط رسوبی سازند آسماری در چاههای مطالعه شده شامل رمپ داخلی و رمپ خارجی (رسوبات همی پلاژیک و پلاژیک) است. پارامترهای ورودی به نرم افزار به منظور مدل سازی شامل داده های لاگ گاما، تغییرات جهانی سطح آب دریا، نقشه های ضخامت، نقشه های عمق سنجی دیرینه و رخساره های رسوبی است. بررسی داده های محاسبه شده نشان می دهد انرژی حاصل از امواج آب و جریان آب از عوامل موثر در انتقال رسوبات و تغییر در روند رسوب گذاری منطقه است. بیشترین میزان تولید کربنات در سیستم تراکت تراز پیش رونده توالی دوم چاهها در محیط رمپ داخلی تخمین زده شده است.

کلیدواژه ها

تامین رسوب, تولید کربنات, سازند آسماری, دشت آبادان, نرم افزار Dionisos Flow

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.