بررسی انگل های داکتیلوژیروس در ماهی کپور پرورشی با استفاده از ژن ۲۸SrDNA

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ICII08_090
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 328
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد دقیق روحی

پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، بندر انزلی

عبدالحسین دلیمی اصل

گروه انگل شناسی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

چکیده

انگل داکتیلوژیروس از شاخه کرم های پهن و یکی از انگلهای خارجی شایع در آبشش کپورماهیان است. این گروه از انگلها مسئول بسیاری از ضایعات و تلفات در بچه ماهیان و در موارد نادر در ماهیان پروراری و مولدین هستند. علیرغم اهمیت این گروه از انگل ها اطلاعات چندانی در مورد ساختار ژنتیکی آنها در کشور وجود ندارد. هدف از این مطالعه شناسائی گونه های شایع جنس داکتیلوژیروس در کپور معمولی پرورشی (Cyprinus carpio) در برخی از مزارع منتخب استان گیلان و بررسی ساختار ژنتیکی آنها بود. تعداد ۱۱۲ عدد کپور معمولی با وزن متوسط ۲۰ گرم از ۱۰ مزرعه منتخب در شهرهای مختلف استان گیلان طی یک سال از شهریور ۱۳۹۴ تا آبان ۱۳۹۵ جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع تعداد ۵۴۳۷ عدد انگل داکتیلوژیروس از این ماهیان جداسازی شد. تفکیک گونه ای انگل های جداسازی شده نخست براساس خصوصیات ریخت شناسی و ریخت سنجی انجام و پنج گونه D. extensus، D. anchoratus، D. vastator، D. minutus، D. achmerowi شناسائی گردید. جهت بررسی مولکولی استخراج DNA از یک انگل انجام و تکثیر ناحیه ۲۸SrDNA با پرایمرهای مربوطه در دستگاه PCR انجام شد. توالیهای بدست آمده پس از بلاست در بانک ژن نتایج بررسی مورفولوژیک و مورفومتریک انگلها را تائید نمود. ترسیم درخت فیلوژنیک قرابت ژنتیکی بسیار زیاد دو گونه D. extensus و D. minutus را نشان داد. در این بررسی گونه D. extensus با میزان شیوع %۵۵.۳۵ شایع ترین گونه داکتیلوژیروس در بین ماهیان بررسی شده بود. انگل D. minutus نیز برای نخستین بار از ماهیان ایران جداسازی و گزارش گردید.

کلیدواژه ها

شیوع، Cyprinus carpio، استخراج، مولکولی، گیلان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.