برآورد تبخیر-تعرق واقعی برنج در شرایط کشت غرقابی با استفاده از داده های سنجش از دور و مقایسه با برخی روش های محاسباتی و تجربی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-14-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید امید میرمحمدصادقی

مهدی قبادی نیا

محمدحسن رحیمیان

چکیده

آب یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده توسعه کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. استفاده بی رویه و خشکسالی های اخیر در کشور موجب مشکلات زیادی شده است که برای جلوگیری و خروج از معضل کمبود آب، نیاز به مدیریت مناسب کشاورزی و منابع آب بیش از پیش شده است. برای مدیریت بهینه منابع آب اطلاع از نیازهای آبی واقعی منطبق با شرایط به روز و همچنین ارتباط میان نوع گیاه، تخصیص و مصرف آب ضروری است. در سال های اخیر باتوجه به توانایی علم سنجش از دور در اندازه گیری برخی پارامترهای زمینی، استفاده از این علم برای برآورد تبخیر- تعرق واقعی گسترش یافته است. تبخیر- تعرق یکی از راه های مهم مصرف یا هدر رفت آب در یک حوضه است که پایش و بررسی تغییرات آن در دوره های زمانی معین می تواند در مسایل مهمی از جمله تعیین مقدار آب مصرفی گیاه و برنامه ریزی آبیاری و در نتیجه تعیین ظرفیت سیستم های آبیاری اهمیت فراوانی داشته باشد. در پژوهش حاضر منطقه لنجان در استان اصفهان که تحت کشت برنج بوده است، انتخاب و الگوریتم تعادل انرژی سطحی (سبال) برای ماه های خرداد تا شهریور (فصل کشت) سال ???? روی هشت تصویر ماهواره لندست ? پیاده سازی شده است. بدین منظور مولفه های اصلی معادله بیلان انرژی شامل شارتابشی خالص، شار گرمای خاک و شار گرمای محسوس برای هر یک از تصاویر محاسبه شده است و شار تبخیر- تعرق لحظه ای برای هر پیکسل به صورت باقیمانده معادله بیلان انرژی برآورد شده است. همچنین برخی روش های تجربی و محاسباتی برآورد تبخیر- تعرق شامل روش بلانی- کریدل، هارگریوز- سامانی، فائو- پنمن- مانتیث و کیمبرلی- پنمن نیز در منطقه مورد مطالعه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند. بر همین اساس مدل سبال در محدوده کشت برنج لنجان، بیشترین و کمترین میزان تبخیر- تعرق روزانه را در تصاویر تاریخ های ? مرداد و ? شهریور سال ???? معادل ??/? و ??/? میلی متر بر روز بر آورد کرده است. همچنین از میان روش های تجربی مختلف دو روش هارگریوز- سامانی و بلانی کریدل روش های با درصد خطای کمتر بوده اند که همبستگی مناسبی با داده های سبال داشته اند.

کلیدواژه ها

الگوریتم سبال, برنج, تبخیر, تعرق, سنجش از دور, لندست ?

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.