برآورد ارزش اقتصادی آب کشاورزی با استفاده از مدل توابع تولید و روش گاردنر (مطالعه موردی ناحیه شمال خوزستان (

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش آب ایران، دوره: 14، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JWAI-14-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فروزان بکتاش

کریم آذربایجانی

غلامحسین کیانی

سعید دایی کریم زاده

چکیده

اصلاح نظام قیمت گذاری مبتنی بر ارزش اقتصادی آب در بخش کشاورزی یکی از کارآمدترین ابزارهای مدیریت تقاضا توسط برنامه ریزان و سیاستگذاران است که می تواند به تنظیم الگوی مصرف آب بیانجامد. درواقع یکی از بهترین سیاست ها و روش ها جهت حفظ منابع آبی، سیاست قیمت گذاری صحیح آب در بخش های مختلف است تا بتوان از یک الگوی بهینه در مصرف آب بهره برد. در این راستا هدف این تحقیق، محاسبه هزینه تمام شده آب کشاورزی، تعیین ارزش اقتصادی آب کشاورزی با استفاده از رهیافت تابع تولید (توابع انعطاف پذیر و انعطاف ناپذیر)، تعیین کشش قیمتی تقاضای آب کشاورزی و نهایتا تعیین نرخ آب با استفاده از روش گاردنر در فصل زراعی بهار و تابستان ????در ناحیه شمال خوزستان بود. آمار و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و از روش کوکران نمونه آماری معادل??? نفر از کشاورزان ناحیه شمال خوزستان و با همکاری کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان و سازمان امورآب منطقه تهیه گردیده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که متوسط هزینه تمام شده هر مترمکعب آب بر اساس عملکرد ???? ریال بوده و نرخ آب برای محصولات گندم، ذرت و صیفی جات ????/?و ????/? و ????/?? ریال می باشد. از آنجا که آب بهای پرداختی فعلی در اراضی کشاورزی با مبالغ فوق اختلاف زیادی دارد و با توجه به پایین بودن کشش قیمتی تقاضای آب به منظور بهبود و پایداری نظام تولید کشاورزی، با تعدیل آب بها براساس ارزش اقتصادی آب شرایط استفاده صحیح از آب و صرفه جویی در مصرف این نهاده فراهم آید.

کلیدواژه ها

ارزش اقتصادی آب, تابع تولید, هزینه تمام شده, روش گاردنر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.