تحلیل فضایی _ مکانی تابش دریافتی سطح استان کرمانشاه و مکانیابی سایت های خورشیدی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای طبیعی، دوره: 8، شماره: 30
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPG-8-30_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروز مجرد

دانشیار گروه جغرافیا) اقلیم شناسی (، دانشگاه رازی؛ کرمانشاه، ایران

امان الله فتح نیا

استادیار گروه جغرافیا) اقلیم شناسی (، دانشگاه رازی؛ کرمانشاه، ایران

سعید رجایی

دانش آموخته دکتری اقلیم شناسی، گروه جغرافیا، دانشگاه رازی؛ کرمانشاه، ایران

چکیده

اطلاع دقیق از شدت تابش کل دریافتی خورشید در یک مکان برای گسترش پروژه های خورشیدی ضروری است. به همین دلیل برآورد تابش از اصلی ترین فاکتورها برای مکانیابی سایت خورشیدی می باشد. در تحقیق حاضر به وسیله مدل لیو و جردن مقدار تابش دریافتی برآورد شده و با در نظر گرفتن لایه های مختلف از جمله شیب و جهت شیب، ارتفاع، دما و رطوبت و با استفاده از مدل AHP مکان بهینه تعیین گردید. با توجه به نتایج مدل لیو و جردن استان کرمانشاه بررسی شد و نتایج نشان داد که به طور متوسط در طی روز  ۴۹۵ کالری در سانتیمتر مربع انرژی خورشیدی دریافت می­نماید. ۴ شهرستان شامل سنقر، صحنه، اسلام آباد و جوانرود و بدنبال ان شهرستان قصر شیرین به ترتیب بیشترین و کمترین میزان تابش را دریافت می­کنند. مقدار متوسط تابش روزانه در شهرستان جوانرود و قصر شیرین به ترتیب  معادل ۵۲۸ و ۴۴۳ کالری در سانتیمتر مربع می­باشد. بر اساس نتایج مکانیابی نیز شهرستان کرمانشاه با مساحت­های ۹۰۸ کیلومتر مربع بیشترین مطلوبیت برای گسترش سایت خورشیدی را دارند و سرپل ذهاب با ۱۱۸ کیلومتر مربع مساحت کمترین پتانسیل را دارد. quot; در وقوع فرسایش و تولید رسوب می­باشد که در این میان زیرحوضه­های دهبکر، بنگوین، قزلجه، مرانه، میرسه و سیاه­قل دارای پتانسیل بیشتری هستند.

کلیدواژه ها

مکانیابی, تابش خورشیدی, لیو و جردن, AHP, کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.