بررسی دگرگرده افشانی، تراکم گل و میوه گلابی آسیایی رقم KS۱۳ در مقایسه با گلابی اروپایی رقم شاه میوه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI12_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 348
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه واحدی گردویشه

دانشجوی کارشناسی ارشد درختان میوه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران

کاظم ارزانی

استاد گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه تربیتمدرس، تهران

چکیده

انتخاب گردهافشان مناسب در اکثر باغهای میوه مانند گلابی باعث افزایش محصول میگردد. در این راستا این پژوهش به منظور بررسی تراکم گل و میوه و همچنین دگر گرده افشانی رقم KS۱۳ گلابی آسیایی با رقم شاهمیوه در سال باقی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ در باغ گلابی آسیایی دانشگاه تربیت مدرس در تهران انجام شد. قبل از باز شدن، گلهای ارقام مادری اخته شدند و سپس گرده افشانی کنترل شده با دانه گرده از قبل جمع آوری شده انجام شد. رقم KS۱۳ با ارقام سبری و شاه میوه به عنوان رقم گرده دهنده و همچنین رقم شاهمیوه به عنوان پایه مادری با گرده ارقام سبری و KS۱۳ گرده افشانی شدند. تراکم گل و میوه بر روی سه شاخه در سه درخت ارقام شاهمیوه و KS۱۳ محاسبه گردید. همچنین در فواصل زمانی ۲۴، ۴۸، ۷۲، ۹۶، ۱۲۰، ۱۴۴ ساعت بعد از دگرگرده افشانی کنترل شده تعدادی گل برداشت و در محلول FAA تثبیت و در یخچال برای مطالعات و مشاهدات میکروسکوپی رشد لوله گرده نگهداری شدند. نتایج نشان داد، رقم KS۱۳ بیشترین میزان تراکم گل و میوه را در مقایسه با رقم شاهمیوه داشت. نتایج حاصل از دگر گرده افشانی کنترل شده نشان داد در شمارش اول ۱۵) روز بعد از گرده افشانی ) بیشترین درصد تشکیل میوه مربوط به شاه میوه با گرده ۸۶/۹۸) KS۱۳ درصد) بود و کمترین درصد تشکیل میوه مربوط به رقم ۱۲/۳۲) KS۱۳ درصد) با گرده سبری ثبت گردید. در شمارش دوم ۳۵) روز بعد از گرده افشانی ) بیشترین درصد تشکیل میوه در شاه میوه با گرده ۲۱/۲۹) KS۱۳ درصد) و کمترین مربوط به شاهمیوه با گرده سبری (صفر درصد) گزارش گردید. در نتیجه دگرگرده افشانی شاهمیوه با دانه گرده سبری به عنوان رقم ناسازگار و تیمار شاهمیوه با گرده KS۱۳ به عنوان گرده دهنده مناسب مشخص گردید.

کلیدواژه ها

تشکیل میوه، دگر سازگاری، گلابی اروپایی، ناسازگاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.