بهینه سازی تجزیه زیستی مازوت توسط میکروارگانیسم های بومی به روش تاگوچی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-6-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا چکشیان خراسانی

Department of Chemical and Petroleum Engineering, Sharif University of Technology, Tehran, Iran

منصور مشرقی

Cell and Molecular Research Group, Institute of Biotechnology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

سهیلا یغمایی

Cell and Molecular Research Group, Institute of Biotechnology, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran

چکیده

زمینه و هدف: بهینه سازی تجزیه زیستی مازوت بوسیله متغیرهای مختلف یکی از کاربردهای مهندسی زیستی در صنایع نفت است. هدف از این مطالعه تعیین کمیت های بهینه برای بالا بردن بازده تجزیه زیستی مازوت توسط میکروارگانیسم های بومی بوده است. روش بررسی: به منظور بهینه سازی تجزیه مازوت، هفت متغیر میزان تلقیح میکروبی، pH اولیه، ماده فعال سطحی، گلوکز، منبع فسفر، منبع نیتروژن و نمک دریایی هر یک با چهار سطح و متغیر نوع میکروارگانیسم با دو سطح برای طراحی آزمایش به روش تاگوچی در نظر گرفته شدند که با استفاده از آنها ۳۲ آزمایش طراحی گردید. یافته ها: نتایج بدست آمده نشان دادند مخلوط میکروبی، تلقیح میکروبی به میزان OD ۶۰۰ ۰/۰۱۶، pH ۸/۳، توئین۸۰ با غلظت g/L ۲، گلوکز با غلظت g/L ۴، فسفات با غلظت g/L ۵، آمونیوم با غلظت g/L ۹ و نمک دریایی با غلظت g/L ۰/۵ شرایط بهینه فرایند تجزیه زیستی مازوت محسوب می شوند. نتیجه گیری: سطح بهینه هر متغیر الزاما بیشترین و یا کمترین سطح متغیر نبوده است. براساس تحلیل واریانس نتایج، منبع فسفر با ۱۵/۸% و pH با ۱۴/۸% بیشترین اثر را در میان متغیرها داشته اند؛ هرچند در کل، عامل خطا با ۳۱/۶% بیشترین تاثیرگذاری را داشته است. میزان تلقیح میکروبی در بهینه کردن تجزیه مازوت با ۰/۶۳% کمترین اثر را داشته است.

کلیدواژه ها

Optimization, Microbial cracking, Mazut, Optimized conditions, Taguchi method, بهینه سازی, تجزیه میکروبی, مازوت, شرایط بهینه, روش تاگوچی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.