مقایسه کارایی زئولیت های سنتزی و طبیعی در حذف سورفکتانت تریتون ایکس-۱۰۰ از پساب صنعتی: مطالعه ایزوترم و سینتیک

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-8-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه شهبازی

Department of Environmental Science, Environmental Sciences Research Institute, Shahid Beheshti University

چکیده

زمینه و هدف: رشد چشمگیر استفاده از سورفکتانت تریتون ایکس-۱۰۰ در صنایع سبب افزایش حضور این ماده در پساب ها و درنتیجه تهدیدی برای اکوسیستم های آبی شده است. تریتون به دلیل ساختار شیمیایی مولکولی خود از  نظر زیستی تجزیه پذیر نبوده و در زنجیره غذایی تجمع می یابد. روش بررسی: در این تحقیق ظرفیت جذبی شش نوع زئولیت سنتزی با نام کامل و اختصاصی ZSM(۲۶), ZSM(۲۳۶), Beta(۲۰۰), Beta(۳۵) Y(USY), Y(DAY), با ساختار های تخلخلی منظم مختلف در حذف سورفکتانت تریتون ایکس-۱۰۰ از پساب در راکتور ناپیوسته جذبی بررسی و نتایج آن با ظرفیت جذبی زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها: ظرفیت جذبی زئولیت های مورد مطالعه برای جذب تریتون ایکس-۱۰۰ به ترتیب     ZSM(۲۳۶) < ZSM(۲۶) < Beta(۳۵) < NZ < Y(USY) < Y(DAY)<  Beta(۲۰۰) به دست آمد. زئولیت Beta(۲۰۰) بیشترین ظرفیت جذبی در حدود mg/g ۵۷۵ را در مقایسه با سایر زئولیت های مورد مطالعه نشان داد که دلیل آن داشتن حفرات منظم با قطر بزرگ، وجود کانال های ارتباطی بین حفرات، نسبت SiO۲/Al۲O۳ بیشتر و مساحت سطح بیشتر آن نسبت به سایر زئولیت های مورد مطالعه بوده است. ایزوترم جذب و سرعت فرایند جذب تریتون بر روی زئولیت Beta(۲۰۰) به ترتیب از مدل جذب تک لایه ایی لانگمویر و مدل سینتیکی شبه درجه دوم پیروی نمود. نتیجه گیری: مکانیزم جذب از نوع جذب بر روی سطوح داخلی زئولیت بوده و نفوذ مولکول های درشت سورفکتانت به درون حفرات منظم زئولیت Beta(۲۰۰) عامل محدود کننده سرعت فرایند جذب شناسایی گردید. براساس یافته های تحقیق استفاده از زئولیت های درشت حفره مانند Beta(۲۰۰) برای تصفیه پساب های صنعتی حاوی آلاینده های آبدوست قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

Adsorption, Surfactant, Wastewater, Zeolite, Isotherm, Kinetic, جذب, سورفکتانت, پساب, زئولیت, ایزوترم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.