ارزیابی علل حوادث شغلی رخ داده در پالایشگاه نفت کرمانشاه با استفاده از چک لیست تارانت طی سال های ۸۸-۱۳۶۳

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-20-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 381
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حجت اله کاکایی

ناصر هاشم نژاد

ایرج محمد فام

مصطفی شکوهی

مهدی احمدی

حبیب اله کاکایی

عباس نصراللهی

صیاد بسطامی نژاد

چکیده

مقدمه: در سیر سریع جهانی شدن، حوادث شغلی مشکلات عمده ای را برای کشورها ایجاد کرده است. بسته به نوع و شدت حوادث شغلی عواقب آن از ناتوانی موقت یا دائم تا مرگ متغیر می باشد. بر طبق مطالعات و پژوهش های صورت گرفته مشخص شده است که بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد حوادث شغلی، مربوط به رفتار نا ایمن و ۱۰ تا ۲۰ درصد آن مربوط به شرایط نا ایمن است. به علت هزینه های بالای ناشی از حوادث شغلی، در دهه های اخیر کشورهای مختلف توجه روز افزونی به این حوادث نشان داده اند. با توجه به این که صنعت نفت به عنوان مهم ترین صنعت درآمدزا برای کشور ما محسوب می شود و هم چنین به علت حوادث مخاطره آمیزی که در این صنعت ممکن است، رخ دهد، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی علل نوع و شدت حوادث شغلی در پالایشگاه کرمانشاه انجام گرفت. مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی گذشته نگر می باشد که در تمام واحدهای پالایشگاه نفت کرمانشاه صورت گرفت. روش بررسی بدین صورت بود که حوادث شغلی گذشته یعنی سال های ۱۳۶۳ تا ۱۳۸۸ با مراجعه به پرونده بهداشتی کارگران استخراج شد و با استفاده از چک لیست تارانت و بر اساس دو نوع رفتار ایمن و شرایط نا ایمن، ثبت گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-۱۶ و آمار توصیفی صورت گرفت. یافته های پژوهش: نتایج نشان می دهد که طی ۲۵ سال گذشته در این پالایشگاه ۸۶ حادثه اتفاق افتاده است که نیاز به اقدامات اورژانسی داشته اند. بر اساس یافته ها، دست ها(۴/۳۸ درصد) بیشترین عضو آسیب دیده و بیشترین رفتار نا ایمن مربوط به واحد تعمیرات(۸/۶۹ درصد) می باشد. هم چنین نتایج نشان می دهد که فراوانی حوادث به علت رفتار نا ایمن(۶/۸۲ درصد)، شرایط نا ایمن(۱/۸ درصد) و هر دو عامل(۳/۹ درصد) است. همین طور بیشترین فراوانی رفتار نا ایمن در گروه سنی ۳۶ تا ۵۵ سال به میزان ۴/۸۱ درصد مشاهده شد. بحث و نتیجه گیری: به دلیل این که رفتار انسانی عامل بیشترین حوادث شغلی در مطالعه حاضر بود، لازم است که تمرکز بیشتری بر کاهش رفتارهای نا ایمن و نرخ وقوع حوادث، برنامه ریزی و اجرای دوره های آموزشی بر اساس اصول ایمنی مبتنی بر رفتار، ایجاد فرهنگ ایمنی و جو ایمنی مناسب ، شرکت دادن کارگران در امر ایمنی، نظارت دقیق بر حسن اجرای مقررات و دستورات کاری و هم چنین استفاده از تجربیات علمی محققان دانشگاهی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

occupational accidents, uns-afe behavior, unsafe conditions, oil refinery Kermanshah, حوادث شغلی، رفتار نا ایمن، شرایط نا ایمن، پالایشگاه نفت کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.