بررسی انگلهای کرمی زئونوز در موش های راتوس مناطق شهری شمال استان خوزستان در سال۹۰- ۱۳۸۹

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-21-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا مولوی

Tehran university of medical science

حمید حسن پور

Tehran university of medical science

مهدی محب علی

هما حجاران

ایرج موبدی

فریده شهبازی

سلما تیموری

چکیده

چکیده زمینه وهدف: مهمترین تاثیر جوندگان توانایی آنها در انتقال بسیاری از بیماری ها به انسان است که مخزن بسیاری از بیماریهای زئونوز می باشند . مواد و روش کار : دراین مطالعه تعداد ۱۰۸قطعه رات، راتوس راتوس و راتوس نروژیکوس بوسیله تله زنده گیر از پاییز ۱۳۸۹ تا تابستان ۱۳۹۰ از مناطق مختلف شهرهای دزفول واندیمشک صید شدند .رات ها بعد از صیدکالبد گشایی شده و انگل های کرمی آنها جدا و با استفاده از روش های کلاسیک انگل شناسی تشخیص داده شدند. یافته ها : از مجموع ۱۰۸ قطعه رات ، ۳۸رات (۱/۳۵%) آلوده به کرم های انگلی بودند و در ۶ مورد ،آلودگی مخلوط همراه با کرم های دیگر مشاهده شد.گونه های کرمی تشخیص داده شده شامل تریکوزوموئیدس کراسی کود(۸/۱۳%)، هایمنولپیس دایمینوتا(۱/۱۰%) ، سیستی سرکوس فاسیولاریس(۴/۷%) ، ریکتولاریا راتی(۷/۲%)، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس( ۷/۲%) ، هایمنولپیس نانا( ۸/۱%)، نیپواسترنژیلوس برزیلینسیس(۸/۱%) می باشند. بحث و نتیجه گیری: نتایج بدست آمده گویای حضور هیمنولپیس نانا ، هیمنولپیس دایمینوتا ، مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس ،ریکتولاریا راتی و سیستی سرکوس فاسیولاریس به عنوان انگل های کرمی زئونوز است که بر اساس یافته های موجود در مقالات مروری انگل شناسی دنیا سابقه آلودگی در انسان را دارند.مونیلی فرمیس مونیلی فرمیس و هیمنولوپیس دایمینوتا که در این فهرست دیده میشود برای انتقال به میزبان نهایی از جمله انسان نیازمند میزبان واسط بندپا نظیر سوسک های آفت غلات، تریبولیوم کاستانئوم، هستند .این ویژگی لزوم اهمیت بیشتر نظارت بر انبار های مواد غذایی را نشان میدهد .

کلیدواژه ها

Key words: Rats, parasitic zoonoses worms, Iran, واژگان کلیدی : رات ها ،کرم های انگلی زئونوز ، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.