عوامل استرس زای شغلی به عنوان پیش بین های بروز علائم روان تنی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-23-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بابامیری

Hamadan University of Medical Sciences

آزیتا ظهیری

Ahvaz Shahid Chamran University

عبدالکاظم نیسی

Ahvaz Shahid Chamran University

نسرین ارشدی

Ahvaz Shahid Chamran University

شهریار شهرویی

Shadegan Branch, Islamic Azad University

چکیده

مقدمه: با توجه به این که در محیط های کاری میزان استرس شغلی و به تبع آن میزان بیماری های ناشی از استرس بسیار افزایش یافته است، بنا بر این پژوهش حاضر استرس زاهای شغلی را به عنوان پیش بین بروز علائم روان تنی در کارکنان یک شرکت در اهواز مورد بررسی قرار داده است. مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان یک شرکت در اهواز بودند که در سال ۱۳۹۲ در این شرکت مشغول به کار بودند که از میان آن ها ۲۰۲ نفر به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای به کار برده شده در این پژوهش شامل پرسش نامه اعمال منفی، مقیاس عدم توازن تلاش-پاداش، پرسش نامه محتوای شغل، پرسش نامه تعارض کار-خانواده، پرسش نامه عدالت سازمانی و پرسش نامه بروز علائم روان تنی در محیط غیر بالینی است. در این پژوهش برای تحلیل فرضیه های پژوهش از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و در بخش اعتباریابی نیز از همبستگی پیرسون و تحلیل عوامل تاییدی استفاده شد. یافته های پژوهش: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که بین حمایت و عدالت سازمانی رابطه منفی معنی دار و بین عدم توازن تلاش-پاداش، تعهد افراطی، فشار شغلی، تعارض کار-خانواده و اوباشگری با علائم روان تنی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین ۴۱ درصد از واریانس علائم روان تنی را تبیین می کنند و متغیرهای اوباشگری، تعهد افراطی و تعارض کار-خانواده بهترین پیش بین های بروز علائم روان تنی در کارکنان بودند.  بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج متغیرهای به کار رفته در این پژوهش و به ویژه متغیرهایی که دارای نقش بیشتری بودند باید در برنامه ریزی و سیاست گذاری های سازمانی، جهت کاهش بیماری های شغلی و افزایش سلامت کارکنان، مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

Job stress, Job content, Psycho somatic symptoms, استرس شغلی, محتوای شغل, علائم روان تنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.