ارزیابی عوامل و ارائه ی راهکار جهت تثبیت زمین لغزش در منطقه پادنای سمیرم

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: دوفصلنامه زمین شناسی ژئوتکنیک، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JGEO-7-1_005
  • زبان مقاله: انگلیسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا عنایتی مقدم

گروه زمین شناسی دانشکده علوم دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

Akbar Ghazifard

Department of Geology, Faculty of Science, University of Isfahan, Iran

همایون صفایی

گروه زمین شناسی دانشکده علوم دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

کورش شیرانی

گروه جغرافیا دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

منطقه پادنای سمیرم با وسعت تقریبی حدود ۷۰ کیلومتر مربع در جنوب استان اصفهان قرار گرفته است. هر ساله زمین لغزش های فراوانی در منطقه رخ داده که باعث تخریب تنها جاده ی مواصلاتی بین روستاهای سرباز – دشتبال شده است. در این مقاله پس از شناسایی عوامل موثر در وقوع زمین لغزش های منطقه توسط سیستم اطلاعات جغرافیایی و محیط نرم افزاری الویس (ILWIS- The Integrated Land and Water Information System) راهکارهای مناسبی جهت تثبیت آنها ارائه شد. پس از تهیه نقشه پراکندگی زمین لغز شها، عوامل موثر در وقوع زمی نلغزش های منطقه شامل لیتولوژی، فاصله از آبراهه ها، شیب، میزان بارش سالیانه، فاصله از جاده، پوشش گیاهی و فاصله از گسل شناسایی و در نهایت نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش حاصل گردید. بر اساس نتایج حاصل در کل گستر هطرح، چیزی در حدود ۴۰ درصد خطر نسبی بسیار بالا، ۲۶ درصد خطر نسبی بالا، ۲۰ درصد خطر نسبی متوسط و ۱۴ درصد خطر نسبی پایین را نشان دادند. در نهایت راهکارهایی از قبیل استفاده از گابیون و یا قطعات سنگی بزرگ در محل تماس دامنه ها با رودخانه، کاهش شیب های تند با توجه به لیتولوژی مارنی، استفاده از کانال های انحرافی با توجه به شکل مئاندری رودخانه، ایجاد شبکه زهکشی سطحی به شکل دندریتی جهت خروج آ بهای سطحی و بهبو دپوشش گیاهی، پیشنهاد گردید.

کلیدواژه ها

پهنه بندی خطر زمین لغزش, سیستم اطلاعات جغرافیایی, نر مافزار ایل ویس, منطقه پادنای سمیرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.