بررسی تطبیقی تصویرآفرینی در شعر پایداری عبدالرحیم محمود و حسین اسرافیلی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کاوش نامه ادبیات تطبیقی، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCL-11-3_002
  • زبان مقاله: عربی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جهانگیر امیری

استاذ فی قسم اللغه العربیه وآدابها، کلیه الآداب والعلوم الانسانیه، جامعه رازی، کرمانشاه، ایران

امیرعباس عزیزی فر

استاذ مساعد فی قسم اللغه الفارسیه وآدابها، کلیه الآداب والعلوم الانسانیه، جامعه رازی، کرمانشاه، ایران

سمیرا اسمار

ماجستیره فی فرع اللغه العربیه وآدابها، جامعه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

تصویرآفرینی، یکی از پرکاربردترین و هنری­ترین عناصر زیبایی­شناختی شعر است که سخن را در اذهان، تثبیت و ملموس­تر جلوه می­دهد؛ به­همین دلیل، شاعران جان­مایه اشعار خود را از تصاویر هنری و خیال لبریز ساخته­اند. در نوشتار پیش رو که به روش توصیفی – تحلیلی و با رویکرد تطبیقی به انجام رسیده است، نگارندگان در پی پاسخ به این پرسش­ها هستند: عبدالرحیم محمود و حسین اسرافیلی برای بیان مضامین پایداری و مقاومت، از چه تصویرهایی استفاده کرده­اند؟ و شباهت­ها و تفاوت­های دو شاعر در تصویرآفرینی مضامین پایداری کدام است؟ هدف پژوهش، بررسی برخی از تصاویر هنری شعری و همین­طور بررسی مهم­ترین مضامین پایداری به­کاررفته در اشعار دو شاعر است. نتایج بیانگر آن است که مهم­ترین تصاویر هنری که در اشعار عبدالرحیم محمود و حسین اسرافیلی به­عنوان شاعران برجسته عرصه مقاومت و پایداری به­کار رفته، عبارت­اند از: تصاویر تشبیهی، استعاری، کنایی، تلمیحی و پارادوکس و درباب شباهت­ها و تفاوت­های دو شاعر در تصویرآفرینی مضامین پایداری در مواردی همچون آزادی­خواهی، دعوت به انقلاب، جان­فشانی و ایثار، ستایش شهیدان و وطن­دوستی دارای اشتراک هستند؛ اسرافیلی در بیان مضامین پایداری از مفاهیم دینی و همچنین شخصیت­های مذهبی بهره فراوان جسته است که نمایانگر سبک خاص وی در اشعارش است؛ گرایش ملی و قومی در جای­جای اشعار عبدالرحیم محمود نمایان است.  

کلیدواژه ها

التصویر الفنی, الشعر المقاوم, فلسطین المحتله, عبدالرحیم محمود, حسین اسرافیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.