بروزرسانی سیستم هشدار سیل آستانه بارش با استفاده از سریهای زمانی و مدل HEC-HMS

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: همایش ملی عمران، معماری و ادبیات (نگاهی به گذشته،دریچه ای به آینده)
  • کد COI اختصاصی: CEAL01_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه امیری

استاد مدعو دانشکده فنی و حرفه ای پسران مرودشت

سارا راسخ

استاد مدعو دانشکده فنی و حرفه ای پسران مرودشت

چکیده

وقوع سیلاب معمولا همراه با خسارتهای زیاد جانی و مالی است که جبران آن منوط به صرف هزینه های زیادی است. مطابق آمار، سیل یکی از مخربترین بلایای طبیعی در جهان است. کشور ما از نظر تعداد وقایع سیلاب در بین مناطق متوسط جهان قرار دارد. با بکارگیری سیستمهای پیشبینی و هشدار سیل تا حد زیادی این قبیل خسارات بخصوص خسارات جانی قابل پیشگیری است. سیستم های پیشبینی و هشدار سیل به عنوان یکی از موثرترین روشهای غیرسازهای در ده ه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. روش آستانه بارش (Rainfall Threshold Method) و منحنی های حاصل از آن از جمله روشهای جدید در هشدار سیل میباشد. آستانه بارش عبارت است از مقدار بارش تجمعی در طول یک واقعه بارندگی که باعث ایجاد سطح آب (یا دبی) بحرانی در یک مقطع خاص از رودخانه و یا آغاز زمین لغزش در یک منطقه خاص میشود. بکارگیری روش آستانه بارش به همراه بروزرسانی خودکار این منحنیها میتواند دقت استفاده از این روش را برای هشدار سیل افزایش دهد. در این تحقیق با فرض توزیع مکانی بارش یکنواخت و پیروی توزیع زمانی بارش از منحنی روش هاف، با استفاده از مدل هیدرولوژیکی کالیبره شده HEC-HMS منحنی های آستانه بارش برای دبی های بین ۲ تا ۱۰۰ مترمکعب بر ثانیه با استفاده از روش مدلسازی هیدرولوژیکی معکوس برای مقطعی از حوضه آبریز رودخانه قره آغاچ ( از سرچشمه تا مقطع کوار) با وسعتی در حدود ۱۶۰۰ کیلومتر مربع استخراج شد. سپس برای واقعه سیل تاریخ فروردین سال ۱۳۸۸ از منحنیهای آستانه بارش برای بدست آوردن سری زمانی به عنوان ابزار بروزرسانی منحنیهای آستانه بارش در زمان واقعی استفاده شده است.

کلیدواژه ها

آستانه بارش، بروزرسانی، رودخانه قره آغاچ، هشدار سیل، سری های زمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.