واکنش های پروتئینی و فیتوشیمیایی گیاه سیاه دانه (Nigella sativa L.) به نیتروژن و متانول تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF08_160
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد سلطانیه

دانشجوی دکتری زراعت،,گروه کشاورزی، دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

داریوش طالعی

دانشیار بیوتکنولوژی گیاهی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه شاهد، تهران، ایران

پریسا نجاتخواه

دانشیار زیست شناسی دریایی، دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی واکنشهای پروتئینی و فیتوشیمیایی گیاه سیاه دانه به نیتروژن و متانول تحت تنش خشکی می باشد. برای این منظور آزمایشی به صورت کرتهای دو بار خرد شده بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار انجام گرفت که در آن فاکتور آبیاری با ۴ سطح در کرت-های اصلی، نیتروژن با ۴ سطح در کرتهای فرعی و متانول با ۳ سطح در کرتهای فرعی فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف نیتروژن و متانول تحت تنش خشکی بر محتوای پروتئین و ترکیبات فیتوشیمیایی اثر معنی دار دارد. با افزایش تنش خشکی محتوای پروتئین برگ کاهش و کاربرد نیتروژن و متانول باعث افزایش میزان پروتئین گردید. بیشترین میزان پروتئین برگ در اثر متقابل تنش متوسط آبیاری، ۹۰ کیلوگرم نیتروژن و %۳۰ متانول به مقدار ۲/۹۷ میلیگرم بر گرم وزن تر مشاهده شد. بیشترین میزان وزن روغن و درصد وزن روغن به ترتیب با مقدار ۱۰/۴ گرم و ۸۶/۷ درصد تحت تنش ملایم به دست آمد، در حالیکه بیشترین حجم روغن تحت تنش شدید با مقدار ۱۲/۵ میلی-لیتر حاصل شد. نتایج نشان داد که افزایش سطوح نیتروژن و متانول به ترتیب منجر به افزایش و کاهش وزن روغن، حجم روغن و درصد وزن روغن گردید. افزایش تنش خشکی باعث کاهش میزان ترکیبات فیتوشیمیایی گردید اما تنش ملایم باعث افزایش معنی دار مقادیر پارا-سیمن و کارواکرول گردید. کاربرد نیتروژن در غلظت های بالا باعث کاهش مقدار ترکیبات آلفا-پینن و پارا-سیمن گردید، در حالیکه غلظت بالای نیتروژن باعث افزایش مقدار ترکیبات کارواکرول و تیموکینون گردید. محلول پاشی %۱۰ متانول باعث افزایش ترکیبات فیتوشیمیایی گردید. از بررسی نتایج تحقیق میتوان چنین نتیجه گیری کرد که کاربرد غلظت های کم نیتروژن و متانول می تواند بیشترین تاثیر را در کاهش اثرات ناشی از تنش خشکی بر گیاه و بهبود عملکرد و ترکیبات فیتوشیمیایی داشته باشد.

کلیدواژه ها

پروتئین، ترکیبات فیتوشیمیایی، تنش خشکی، سیاه دانه، متانول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.