اثر جمعیت نماتدهای بیمارگر حشرات در کنترل مگس میوه مدیترانه ای،Ceratitis capitata در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
  • کد COI اختصاصی: BSCONF08_129
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 387
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا اکبری اشرفی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

آیت اله سعیدی زاده

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد،

علیرضا عسکریان زاده

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد

چکیده

مگس میوه مدیترانه ای، Ceratitis capitata Wiedemann یکی از مخرب ترین آفات درختان میوه در جهان میباشد. با توجه به دامنه میزبانی و سیع و خسارت کمی و کیفی این آفت و از طرفی رویکرد پژوه شی جهت تو سعه روشهای کنترلی سازگار با محیط زیست، کنترل زیستی این آفت در مرحله شفیرگی مدنظر این تحقیق قرار گرفت. هدف از این تحقیق، بررسی و مقایسه کارایی کنترل زیستی شفیره مگس میوه مدیترانه ای با استفاده از نماتدهای بیمارگر حشرات گونه های Steinernema carpocapsae، S. feltiae و Heterorhabditis bacteriophora در غلظتهای ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ لارو سن سوم نماتد در میلی لیتر (IJs/ml) آب مقطر استریل، در شرایط آزمایشگاهی بود. آزمون به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا۰ تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. نمونه های شاهد فقط آب مقطر ا ستریل دریافت کردند. پتری دیش ها در شرایط آزمایشگاهی به دمای ۲۵±۱ درجه سل سیوس، رطوبت نسبی ۶۵±۵ در صد و دوره نوری ۱۶ ساعت رو شنایی و هشت ساعت تاریکی به مدت ۱۰ روز نگهداری شد. نتایج نشان داد که نماتدهای بیمارگر بکار رفته در این آزمایش، در مقایسه با شاهد، قابلیت کنترل جمعیت شفیره مگس میوه مدیترانه ای را در شرایط آزمایشگاه دارا بوده اند. با افزایش غلظت نماتد به طور معنیداری (S ۰. ۰۵) بر میزان مرگ ومیر شفیره افزوده شده است، به ویژه از غلظت ۲۰۰ (IJs/ml )، به طوری که بیشترین تلفات ایجاد شده توسط نماتدهای H. bacteriophora ، S. carpocapsae و S. feltiae به ترتیب ۷۵/۹۵، ۷۰/۸۴ و ۷۵/۵۶ درصد در غلظت (IJs/ml) ۴۰۰ بدست آمد.

کلیدواژه ها

مگس میوه مدیترانه ای، Steinernema، Heterorhabditis، شفیره، کنترل زیستی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.