پاسخ آنتی اکسیدانتی گیاهچه های برنج تحت تنش سرما و تیمار سیلیس
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: هشتمین کنگره ملی زیست شناسی و علوم طبیعی ایران
- کد COI اختصاصی: BSCONF08_073
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 576
نویسندگان
استادیار گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین
پژوهشگر پسا دکتری، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران
چکیده
این تحقیق بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کامال تصادفی با سه تکرار در محیط کشت آزمایشگاهی MS انجام شد. تیمارها شامل دو سطح سیلیس ) صفر و ۱/۵ میلیمولار(، ده رقم برنج ایرانی و دو شرایط دمایی طبیعی و تنش سرما ) ۲۴ و ۱۳ درجه سلسیوس( بود. ارقام مطالعه شده طارم دیلمانی، شهریار، امید، بینام، طارم هاشمی، شصتک، شیرودی، روشن، ندا و تیسا بودند. نتایج این آزمایش نشان داد که اثر متقابل رقم، تیمار سیلیس و دما بر فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانتی سوپراکسید دسموتاز و کاتاالز و نیز بر میزان تولید آنتی اکسیدانت پرولین معنیدار بود. فعالیت دو آنزیم مورد مطالعه، در شرایط تنش سرمایی افزایش معنیداری نسبت به دمای معمولی رشد نشان داد اما ، تاثیر سیلیس بر اکثر ارقام آزمایشی معنیدار نبود به استثنای اینکه در ارقام طارم هاشمی، طارم دیلمانی و شهریار موجب بهبود فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز شد. میزان پرولین نیز در همه ارقام آزمایشی در شرایط تنش سرما با مصرف سیلیس بطور معنیداری افزایش یافت. از بین ارقام مورد مطالعه، رقم طارم هاشمی علی رغم حساسیت بسیار باالیی که نسبت به سرما در شرایط بدون استفاده از محرک رشد سیلیس داشت پس از اعمال تیمار با این ماده بهترین و مناسب ترین پاسخ را از نظر القای مقاومت به سرما بروز داد. مقادیر پرولین و آنزیم سوپر اکسید دسموتاز در این رقم با مصرف سیلیس به ترتیب افزایش ۳۰ و ۹/۱۳ درصدی داشتند که همگی بیانگر پاسخ مطلوب و قابل قبول این رقم در مقایسه با سایر ارقام بود. ارقام دیگر هم در برخی صفات شرایط مطلوبی از نظر مقاومت به سرما نشان دادند که می توان آنها را نیز به ترتیب اولویت شاخص ها رتبه بندی کرد. ارقام امید و دیلمانی پس از رقم هاشمی در رتبه های بعدی قرار گرفتند.کلیدواژه ها
آنتی اکسیدانت، تنش سرما، سیلیسمقالات مرتبط جدید
- بررسی خاصیت ضدبیوفیلمی ترکیب گیاهی ۱و۸-سینئول علیه آسینتوباکتر بومانی دارای مقاومت داروئی
- ابر دریاچه باستانی ری - مقدمه ای بر تغییرات سطح-حجم آب در طول زمان از دیدگاه مورفولوژی
- تاثیرنشانگ رهای غیرتهاجمی بزاق در تشخیص سرطان دهان
- بررسی میزان فراوانی بیماری فاویسم در کودکان زیر۶ سال در شهر بوشهر
- بررسی تاثیرپاالیندگی گیاه Salsola crassa بر کاهش آلودگیفاضلاب صنعتی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.