تعیین گونه غالب کنه های تارتن خسارت زا در مزارع پنبه استان گلستان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: سومین سمینار بین المللی دانه های روغنی و روغنهای خوراکی
  • کد COI اختصاصی: NOILP03_437
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 905
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحمیدرضا فرقانی

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج

آیدین حمیدی

موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج

نازیلا هنرپرور

گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

پنبه یکی از اصلی ترین و مهم ترین گیاهان تولید کننده الیاف طبیعی است. این محصول مهم در بسیاری از نقاط دنیا نظیر ایران کشت شده و همانند سایرگیاهان هر ساله مورد حمله و خسارت آفات گوناگون واقع می شود. کنه های تارتن Tetranychidae ازجمله مهم ترین آفات خسارت زا به اکثر محصولات زراعی خصوصا پنبه بوده که دارای گونه های مختلفی می باشند. از آنجا که استان گلستان یکی از خاستگاه های اصلی این محصول مهم اقتصادی محسوب می گردد، لذا به منظور تعیین گونه غالب خسارت زا ، طی یک بررسی دو ساله از مناطق مهم کشت پنبه این استان یعنی دشت، میان دشت و کوهپایه، نمونه های مختلفی از برگ های بوته های مزارع مختلف جمع آوری و سپس اسلایدهای میکروسکوپی تهیه گردید. اسلایدهای تهیه شده پس ازشناسائی توسط متخصصین تعیین گونه گردید و مشخص شد که کنه تارتن ترکستانیTetranychus turkestani U & Nکنه تارتن دولکه ایT.urticae Koch و سپس کنهSchizotetranychus sp. به ترتیب دارای فراوانی های غالب در این استان بوده که می توانند با تغذیه از شیره گیاهی و تولید تارهای عنکبوتی و نیز تجمع در پشت برگ های گیاه موجب خسارت مزارع پنبه شوند.

کلیدواژه ها

پنبه، کنه های تارتن، گونه غالب، استان گلستان،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.