بیوتکنیک مولد سازی، تکثیر مصنوعی و مطالعه برخی شاخص های فیزیولوژیک تاسماهی شیپ پرورشی (Acipenser nudiventris)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-21-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود بهمنی

ایوب یوسفی جوردهی

رضوان اله کاظمی

محمد پوردهقانی

علی حلاجیان

سهراب دژندیان

جلیل جلیل پور

چکیده

به منظور دستیابی به بیوتکنیک تکثیر مصنوعی و تعیین برخی شاخص های فیزیولوژی تولید مثل، ۱۱ عدد تاسماهی شیپ پرورشی شامل تعداد ۷ نر و ۴ ماده از طریق روشهای بیوپسی و لاپراسکوپی انتخاب و با جیره غذایی خاص مولدین (شامل: جیره بدون سویا برای ماهیان نر و جیره دارای سویا برای ماهیان ماده) به همراه مکمل های ویتامینی C و E به مدت ۳ سال تغذیه شدند. برای تکثیر مصنوعی مولدین شیپ پرورشی از پروتکل تزریق ترکیب تلفیقی GnRH بصورت دو مرحله ای در ماده ها (با مقدار ۱۰ میکروگرم بر کیلوگرم و فاصله زمانی ۱۲-۶ ساعت و نسبت ۸۰:۲۰) و بصورت یک مرحله ای در نرها (با مقدار ۲۰ میکروگرم بر کیلوگرم) استفاده گردید بطوریکه استحصال تخمک اووله شده از مولدین ماده به روش ریز برش مجرای تخم بر و بدون کشتن آنها انجام شد. میانگین ±انحراف معیار) میزان هورمون تستوسترون در مولدین شیپ نر اسپرم گیری شده ۰۷/۸±۶/۶۰ و در ماهیان فاقد اسپرم ۸۷/۴±۴۲/۲۴ نانوگرم بر میلی لیتر بود که اختلاف معنی دار نشان داد. میانگین (± انحراف معیار) میزان هورمون ۱۷ آلفا– هیدروکسی پروژسترون در مولدین شیپ ماده تکثیر شده ۰۱۹/۰±۱۰۶/۰ و در ماهیان نابالغ ۰۰۶/۰±۰۳۱/۰ نانوگرم بر میلی لیتر بود که اختلاف معنی دار نشان داد. میانگین ( انحراف معیار) میزان هورمون ۱۷ بتا- استرادیول در مولدین شیپ ماده تکثیر شده ۷۳/۹±۵۰/۴۷ و در ماهیان نابالغ ۶۲/۳±۶۰/۲۱ نانوگرم بر میلی لیتر بود که اختلاف معنی دار نشان داد. میانگین میزان هورمون های ۱۷ آلفا – هیدروکسی پروژسترون و ۱۷ بتا – استرادیول در شیپ نر و تستوسترون در شیپ ماده فاقد اختلاف معنی دار بود. میانگین( انحراف معیار) میزان آلبومین در مولدین شیپ ماده تکثیر شده ۰۵/۰±۵۴/۱ و در ماهیان نابالغ ۰۷/۰±۳۵/۱ میلی گرم بر دسی لیتر بود که اختلاف معنی دار نشان داد. نتایج حاصل از بررسی سایر فاکتورهای هورمونی و بیوشیمیایی از قبیل سطوح کورتیزول، گلوکز، کلسترول و تری گلیسرید اختلاف معنی داری را در ماهیان نر و ماده شیپ پرورشی نشان نداد. شاخص های زیست سنجی (طول کل و وزن کل) و برخی عوامل هماتولوژیک (شامل: RBC، WBC، هموگلوبین، هماتوکریت، MCH، MCHC و MCV در تاسماهی شیپ نر و ماده اختلاف معنی دار نشان نداد. نتایج حاصل، مبین موفقیت در امر مولد سازی، استحصال تخمک مناسب و تولید خاویار پرورشی، استحصال مواد تناسلی زایا، تکثیر مصنوعی مولدین شیپ پرورشی با روش نوین ریزبرش مجرای تخم بر از طریق زنده نگهداشتن مولدین (برای تخم گیری و اسپرم گیری دوباره) و نیز تولید بچه ماهیان شیپ پرورشی است. همچنین هورمونهای تستوسترون و ۱۷ آلفا– هیدروکسی پروژسترون در مولدین شیپ نر و ماده تکثیری، بعنوان شاخص بلوغ جنسی انتخاب شدند. ±±)

کلیدواژه ها

Sexual hormones, Reproductive physiology, Sturgeon fish breeding, هورمون جنسی, فیزیولوژی تولید مثل, تکثیر و پروش ماهیان خاویاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.