ارزیابی اثرات تغییر آب و هوا بر عملکرد محصول گندم ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی، دوره: 2، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_CCR-2-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر فرج زاده

استاد آب و هواشناسی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تربیت مدرس

یوسف قویدل رحیمی

دانشیار آب و هواشناسی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تربیت مدرس

بهروز اسدزاده

کارشناسی ارشد آب و هواشناسی گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

به منظور مطالعه تغییرپذیری میزان عملکرد گندم  آبی و دیم با توجه به تغییرپارامترهای اقلیمی از جمله دما و بارش، سی ایستگاه انتخاب شد. هدف اصلی پژوهش بررسی اثرات تغییر اقلیم بر عملکرد محصول گندم در ایران می باشد پارامترهای اقلیمی و همچنین داده­های میزان عملکرد گندم برای ۲۵ سال دوره آماری از سال ۱۹۸۲ تا ۲۰۰۶ به ترتیب از سایت سازمان هواشناسی و وزارت جهاد کشاورزی اخذ گردید و آزمون run test برای تصادفی بودن داده­ها در نرم افزار spssانجام شد و سپس آزمون بازسازی نیز در مورد داده­های ناقص و مفقوده انجام گرفت. در هر ایستگاه میزان ضریب همبستگی در سطح ۰.۰۱ و ۰.۰۵ بین عملکرد گندم و پارامترهای اقلیمی محاسبه شد و در نهایت مدل رگرسیونی بصورت رگرسیون گام به گام برای ایستگاهها به منظور شناسایی پارامترهای اقلیمی موثر در برآورد میزان عملکرد گندم انجام گرفت. در  گندم آبی همه ایستگاهها  به جز ایستگاه گرگان دارای مدل رگرسیونی بوده  در گندم دیم ایستگاههای ارومیه ، تهران ، ساری ، یاسوج ، سمنان، خرم آباد  فاقد مدل رگرسیونی بوده اند و مدل منطقه­ای نیز برای کشور محاسبه شد و با مدل­های ایستگاهی در نرم افزار ARG GIS مورد مقایسه قرار گرفت که میزان عملکرد گندم آبی در کل نتایج مدل رگرسیونی نشان داد که درگندم آبی قسمت شرقی، مرکزی، شمال شرقی وقسمتی از جنوب غرب کشور با کاهش ۳۵-۲۰درصد عملکرد مواجه خواهند بود ، در بحث گندم دیم همه ایستگاههای واقع در شمالغرب ۳۷-۳۰ درصد ، قسمتی از جنوب غرب و جنوب کشوربا۳۵-۲۸ درصد روند کاهش عملکرد مواجه خواهند بود و نیمه جنوب شرق و شمال شرق ۴۷-۴۲ درصد با افزایش عملکرد مواجه خواهند بود. در گندم آبی بیشترین عملکرد پیش بینی شده برای ایستگاه اصفهان و در گندم دیم بیشترین مقدار عملکرد پیش بینی شده برای ایستگاه زاهدان خواهد بود. بطور کلی کاهش عملکرد گندم در مناطق شمال غربی و جنوب غربی نسبت به نواحی غربی بیشتر خواهد بود.

کلیدواژه ها

تغییراقلیم, عملکردگندم, ضریب همبستگی, مدل رگرسیونی, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.