نقدی بر کتاب تندیس گری و شمایل نگاری در ایران پیش از اسلام
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، دوره: 21، شماره: 8
- کد COI اختصاصی: JR_IHCS-21-8_009
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 345
نویسندگان
استاد دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان ایران
چکیده
در تمدن های پیش از تاریخ و پیش از اسلام در ایران، بشر برای بیان نیازها و اعتقادات خود از ساخت پیکره و شمایل نگاری بهره برده است. این آثار باقی مانده نشان از نگرش، فرهنگ، پوشش، مذهب و پیشرفت در حیات اعصار گذشته در ایران باستان هستند. این پیکرک ها شامل حیوانات، انسان ها و حتی مجسمه های اساطیری و مذهبی بودهاند که در هر دوره ای باتوجه به دانش روز آن عصر با مواد و مصالح و شیوه های خاص خود تولید شده اند. هر کدام از این آثار مصرف و کاربرد ویژه خود را با توجه به نیاز بشر در همان دوران را می داشتند و تغییرات در نگرش، مذهب، عقیده و زندگی روزمره آن زمان باعث میشد پیکرک ها با پوشش، آرایش، تزئینات، اغراق ها و تاکیدات متفاوت ساخته شوند. کتاب تندیس گری و شمایل نگاری در ایران پیش از اسلام ترجمهای از دو مقاله ی اورلی دیمز پژوهشگر و باستانشناس بلژیکی است که توسط علی اکبر وحدتی در سال ۱۳۸۸ ترجمه و نشر ماهی آن را چاپ و منتشر شده است. هرچند کتاب مذکور اطلاعات بسیار مفید و ارزشمندی را در اختیار پژوهشگران و باستان شناسان قرار میدهد، اما همانند هر اثر مکتوب علمی دیگر کاستیهایی را شامل میشود لذا مترجم کتاب میتواند در صورت صلاح دید پیشنهاد ها و تغییراتی که در متن به آن اشاره میشود را مورد توجه قراردهد.کلیدواژه ها
اورلی دیمز, تندیس گری, شمایلنگاری, پیکرک, ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.