ارائه الگوی تعالی سازمانی بر پایه قرآن کریم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های مدیریت انتظامی، دوره: 14، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PMSQ-14-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصوم هاشم زاده

دکتری مدیریت آموزشی. دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی

حمید رضا آراسته

استاد گروه مدیریت آموزشی. دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی

حسین عباسیان

استادیار گروه مدیریت آموزشی. دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی

حسن رضا زین آبادی

دانشیار گروه مدیریت آموزشی. دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی

چکیده

زمینه و هدف: در جوامع مختلف برای دستیابی به تعالی در سازمان ها، براساس نوع جهان بینی طراحان، الگوهای تعالی سازمانی مختلفی ارائه شده است. قرآن کریم کتاب مدیریت عالم هستی و هدایت انسان از طرف خالق هستی بوده و غنی ترین منبع برای ترسیم الگوی تعالی سازمانی است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و مولفه های تعالی سازمانی و ارائه الگوی مربوطه با رویکرد قرآنی است. روش: این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و با رویکرد کیفی انجام شد. شیوه جمع آوری داده ها، بررسی اسناد و تجزیه و تحلیل داده ها براساس راهبرد تحلیل مضمون است. کل محتوای تفسیر نور، نمونه پژوهش است. یافته ها: در مرحله اول بیش از ۱۸۰۰۰ شناسه مرتبط دریافت و طی فرایند کدگذاری براساس راهبرد تحلیل مضمون، ۹۱۳ مضمون پایه شناسایی و با ترکیب و تلخیص آن ها، ۹۱ مضمون سازمان دهنده و درنهایت طی فرایند ترکیب و تلخیص، ۱۱ مضمون فراگیر باعنوان مولفه های الگوی تعالی سازمانی از منظر قرآن کریم استخراج شدند. این مولفه ها عبارت اند از: اسلام و ایمان به تمام ابعاد و ارزش های آن، سنت های الهی، عوامل تسهیل کننده، عوامل بازدارنده، رهبری، منابع انسانی، نعمت های سازمانی (منابع)، عمل صالح (فرایندها)، حسابرسی و معاد سازمانی، نتایج، اصلاح و بهبود مستمر. درنهایت با توجه به این مولفه ها و با استفاده از رویکرد سیستمی، الگوی تعالی سازمانی از منظر قرآن کریم ارائه شد. نتایج: رکن اساسی الگوی تعالی سازمانی از منظر قرآن، مولفه اسلام و ایمان به تمام ابعاد آن است و خداشناسی محوری ترین موضوع در اسلام بوده و خداوند متعال، مالک و مدیر عالم هستی است. خداوند براساس قوانین ثابت، باعنوان سنت های الهی بر عالم هستی مدیریت می کند. مدیران سازمان ها، اگر بخواهند در مسیر تعالی قدم بردارند باید در طول مدیریت خداوند، قدم بردارند و تمام مولفه های موثر در تعالی را براساس رضایت خداوند مدیریت کنند.

کلیدواژه ها

الگوی تعالی سازمانی, تعالی سازمانی در قرآن, تعالی سازمانی در اسلام, مولفه های تعالی سازمانی, تفسیر نور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.