بررسی روند تغییرات سرعت باد در ایستگاه های منتخب ایران
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 19، شماره: 52
- کد COI اختصاصی: JR_GEOP-19-52_013
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 319
نویسندگان
گروه مهندسی آب دانشگاه شهر کرد
گروه مهندسی آب دانشگاه تبریز
چکیده
هدف این مطالعه بررسی روند تغییرات سرعت باد سطحی در ایران در دو مقیاس ماهانه و سالانه با روش ناپارامتری من کندال با چهار ویرایش متفاوت شامل الف) روش من کندال مرسوم (MK۱)، ب) من کندال پس از حذف اثر ضریب خودهمبستگی مرتبه اول معنیدار (MK۲)، ج) من کندال پس از حذف اثر کامل ضرایب خودهمبستگی معنیدار (MK۳) و د) من کندال با لحاظ کردن ضریب هارست (MK۴) میباشد. دادههای مورد استفاده در این مطالعه شامل میانگین سرعت باد در دو مقیاس ماهانه و سالانه در دوره آماری ۲۰۰۵-۱۹۶۶ میباشد. بدین منظور از اطلاعات ۲۲ ایستگاه در سطح کشور ایران استفاده شد. برای تخمین شیب خط روند تغییرات سرعت باد، از روش ناپارامتری تخمینگر سن استفاده شد. نتایج نشان داد که گر چه ترکیبی از روندهای مثبت و منفی در ایستگاههای کشور برای میانگین سرعت باد در هر دو مقیاس سالانه و ماهانه تجربه شده است، ولی تعداد ایستگاههای با روند منفی در مقایسه با تعداد ایستگاههای با روند مثبت بیشتر است. در مقیاس سالانه شدیدترین شیب خط روند منفی متعلق به ایستگاه فسا معادل ۰۷۴/۰- متر بر ثانیه در سال و شدیدترین شیب خط روند مثبت متعلق به ایستگاه زابل معادل ۱۴۱/۰ متر بر ثانیه در سال بود. در مقیاس ماهانه شدیدترین شیب خط روند منفی متعلق به ایستگاه فسا معادل ۱/۰- متر بر ثانیه در سال و شدیدترین شیب خط روند صعودی معادل ۱۸/۰ متر بر ثانیه در سال برای ایستگاه زابل مشاهده شده است. نتایج نشان داد که میانه شیبهای خط روند اکثر ایستگاههای ایران در تمام ماههای سال (بجز فوریه و نوامبر) منفی است. بنابراین، در حالت کلی میتوان نتیجه گرفت که در اکثر ایستگاههای ایران روند سرعت باد در تمام ماههای سال (بجز ماههای فوریه و نوامبر) نزولی است.کلیدواژه ها
سرعت باد, ضریب هارست, ضریب خودهمبستگی, روند, ایراناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.