برآورد ارزش تفرجی کلیساهای منطقه حفاظت شده مراکان (مطالعه موردی: کلیسای سنت استپانوس)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 19، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-19-52_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خداوردیزاده

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه ارومیه

صادق خلیلیان

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس (نویسنده مسئول)

باب الله حیاتی

گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

با توجه به تغییر رویکرد جهانی برنامه مدیریتی مناطق حفاظت شده در زمینه جذب توریست در جهت تامین مالی این مناطق این تحقیق با هدف حفاظت از تنوع زیستی در نواحی با حفاظت شدید این نوع مناطق، به مطالعه ارزش تفرجی کلیسای سنت استپانوس یکی از کلیساهای معروف منطقه حفاظت شده مراکان واقع در مرز بین دو استان آذربایجان غربی و شرقی می­پردازد. برآورد ارزش تفرجی این کلیسا می­تواند در پیش­بینی نیازها، رفع کمبودها و توسعه گردشگری در منطقه موثر باشد. اهداف این پژوهش برآورد ارزش تفرجی کلیسای سنت استپانوس با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و تفکیک عوامل موثر بر تمایل به پرداخت گردشگران با برآورد مدل هکمن دو مرحله­ای بودند. داده­های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسش­­­­نامه و مصاحبه حضوری با ۳۲۱ بازدیدکننده از کلیسای سنت استپانوس در سال ۱۳۹۱ جمع­آوری گردید. نتایج نشان داد که ۵۲ درصد بازدید­کنندگان، تمایل دارند مبلغی جهت بازدید از کلیسای سنت استپانوس پرداخت نمایند. متغیرهای درآمد، سطح تحصیلات، اندازه خانوار و جنسیت بر تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان و متغیرهای درآمد، اندازه خانوار، سطح تحصیلات، سن و میزان رضایت بازدید­کنندگان از وضعیت امکانات رفاهی کلیسا بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان موثر بودند. میانگین تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان ۲۴۴۵ ریال و ارزش تفرجی سالانه کلیسای سنت استپانوس ۳۱۷ میلیون ریال برآورد گردید. لذا با توجه به اهمیت و ارزش بالای کلیسای سنت استپانوس از نظر بازدیدکنندگان، می­طلبد که برنامه­ریزان و مسئولان برای توسعه گردشگری و افزایش تعداد گردشگران از طریق بالا بردن امکانات رفاهی آن­ها و در نتیجه تامین مالی منطقه حفاظت شده مراکان و سایر مناطق حفاظت شده به این کلیسا توجه بیشتری داشته باشند.

کلیدواژه ها

ارزش تفرجی, ارزش گذاری مشروط, تمایل به پرداخت, کلیسای سنت استپانوس, مراکان, هکمن دو مرحله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.