ارزیابی مکان گزینی سکونت گاه های متاثر از مخاطرات طبیعی با استفاده از تکنیک تداخل سنجی تفاضلی (مطالعه موردی روستای گوگرد)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 20، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-20-55_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 207
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام روستایی

استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه تبریز.

حسن احمدزاده

دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشگاه تبریز

محمدرضا نیکجو

دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه تبریز

مریم دهقانی

استادیار گروه مهندسی راه و ساختمان و محیط زیست دانشگاه شیراز

چکیده

چکیده جهت کاهش آسیب­پذیری ناشی از مخاطرات طبیعی، تغییر مکان استقرار برخی از روستاهای کشور اجتناب­ناپذیر است. طرح جابجائی و اسکان مجدد روستائی طرحی است که با مطالعه­ علل جابجایی و بررسی ویژگی­های اجتماعی و اقتصادی روستاییان و ارزیابی محیطی و کالبدی گزینه های مکان استقرار جدید، اقدام به تعیین مکان بهینه­ استقرار و فعالیت روستاهای مورد بررسی می نماید. روستای گوگرد به­علت آسیب­پذیری در برابر وقوع زمین لغزش­های متوالی چندین بار جهت جابجایی مورد مطالعه قرار گرفته و در نهایت محلی برای جابجایی آن در نظر گرفته شده است. در صورتی که خود این مکان در برابر مخاطرات طبیعی آسیب­پذیر باشد؛ سبب فروپاشی کالبدی، اقتصادی و اجتماعی روستا خواهد شد. ارزیابیآسیب­پذیریدر ارتباطبامخاطرات طبیعی، نیازمندابزاردقیقباقابلیت کاربرددرسطحفضاییگستردهاست. ازاین رودر این پژوهش جهت ارزیابی میزان پایداری مکان منتخب برای جابجایی روستای گوگرد،ابتدانرخودامنه­ جابجایی،طی دوره زمانی ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۰ بابهره­گیریاز از ۲۵ تصویر راداریسنجنده­ ASAR ماهواره­ ENVISAT به­کمکتکنیکتداخل­سنجی تفاضلیراداری (D-InSAR) با روش SBAS استخراجشد.نتایج بررسی­ها و نقشه نهایی جابجایی نشان داد که مکان منتخب از نظر پایداری شرایط مساعدی ندارد و به­طور متوسط ۱۲سانتی­متر در سال جابجایی در راستای خط دید ماهواره را تجربه می­کند. به منظوررفتار سنجی دامنه­هایمحدوده­موردمطالعه در برابر حرکات دامنه­ای، ارزیابی میزان پایداری محیط و درک بهینه آن، نمودار سری زمانی جابجایی برای ۶ نقطه در پیرامون مکان منتخب ترسیم گردید. این نمودارها نشانگر وجود حرکت رو به پایین در تمام جهات دامنه­های مکان منتخب در راستای خط دید سنجنده می­باشد که میزان آن بین ۱۴-۸ سانتی­متر متغیر است.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: ژئومورفولوژی کاربردی, تداخل سنجی تفاضلی, اسکان مجدد, گوگرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.