تحلیل مدیریت استراتژیک در کلانشهر مشهد با مدل SWOT

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی، دوره: 16، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_GEOP-16-42_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرحیم رهنما

دانشگاه فردوسی مشهد، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری

براتعلی خاکپور

دانشگاه فردوسی مشهد، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری

مجتبی صادقی

جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این نوشتار، به فاصله­ وضع موجود (مدیریت شهری کنونی مشهد) با وضع مطلوب (مدیریت استراتژیک شهری) به عنوان یک دغدغه بنیادی نگاه می­کند، مبانی نظری مربوط به پارادایم استراتژی و مدیریت استراتژیک را بیان می­دارد و به کمک مدل [۱]SWOT، ضعف­ها­، قوت­ها، فرصت­ها و تهدیدهایی که در کلانشهر مشهد برای مدیریت استراتژیک این شهر وجود دارد را شناسایی می­­کند. در ادامه استراتژی­های شایسته­ای را برای برپایی مدیریت استراتژیک در این شهر، پیشنهاد می­دهد. اولویت­بندی استراتژی­های پیشنهادی نیز یکی از موضوعاتی است که دنبال شده است. روش این پژوهش، روشی توصیفی و تحلیلی است به­طوری که به کمک پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز (قوت­ها، ضعف­ها، فرصت­ها، و تهدیدها) از طرف کارشناسان شهری (۲۱ کارشناس) و شهروندان (۳۸۴ شهروندان) گردآوری شد. در فرآیند تحلیل مدیریت استراتژیک کلانشهر مشهد، از ماتریس­های ارزیابی عوامل داخلی (IFE[۲])، ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE[۳])، ماتریس عوامل داخلی- خارجی (IE)[۴] و ماتریس برنامه­ریزی استراتژیک کمی (QSPM)[۵] استفاده گردید. یافته­ها نشان می­دهد که مدیریت استراتژیک، در کلانشهر مشهد جایگاه شایسته­ای ندارد و اگر مدیریت شهری مشهد بخواهد حرکت خود را به سمت یک مدیریت استراتژیک شهری آغاز کند، باید استراتژی­های گروه تدافعی (WT)[۶] که مبتنی است برکاهش نقاط ضعف و پرهیز از تهدیدها می­باشد، را به ترتیب در اولویت قرار دهد: ۱ حل مشکلات و بحران­های روزمره­ شهری ۲ افزایش هم­افزایی مدیریت شهری ۳ حفظ ثبات سیستم شهری به جای تکامل آن. [۱]- S (Strength), W (Weakness), O (Opportunity), T (Threat). [۲]- Internal factor evaluation matrix. [۳]- External factor evaluation matrix. [۴]- Internal-external matrix. [۵]- Uantitative strategic planning matrix. [۶]- W (Weakness), T (Threat).

کلیدواژه ها

مدیریت استراتژیک, برنامه ریزی استراتژیک, مدل SWOT, کلانشهر مشهد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.