ارجحیت های زیستگاهی کوکر شکم سیاه (Pterocles orientalis) در مقیاس سیمای سرزمین (مطالعه موردی: پناهگاه حیات وحش شیراحمد سبزوار)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه محیط زیست جانوری، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AEJO-6-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم الهامی راد

گروه محیط زیست، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، صندوق پستی: ۳۹۷

حمیدرضا رضایی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

حسین وارسته مرادی

گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، صندوق پستی: ۱۵۷۳۹-۴۹۱۳۸

محمد کابلی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، صندوق پستی: ۴۱۱۱

چکیده

نابودی زیستگاه ها به دلیل تغییرات سرزمین انتخاب زیستگاه توسط گونه های حیات وحش را با دشواری روزافزونی مواجه کرده است. در این میان زیستگاه های باز به دلیل دسترسی پذیری آسان بیش ترین تاثیرپذیری را داشته اند و پرندگان سرزمین های استپی یکی از در خطر انقراض ترین گروه ها در جهان می باشند. کوکر شکم سیاه از جمله پرندگان این نواحی است که با وجود این که به شدت تحت شکار و تخریب زیستگاه است تاکنون بسیار ناشناخته مانده است. پژوهش حاضر به یافتن زیستگاه های ترجیحی کوکر شکم سیاه با استفاده از روش رگرسیون منطقی، با تاکید بر تفاوت نقش بیوتوپ های مختلف در انتخاب زیستگاه کوکر شکم سیاه و اهمیت تغییر زیستگاه آن ها در منطقه شیراحمد سبزوار می پردازد. طبق نتایج این تحقیق مشخص شد انتخاب زیستگاه و نیازهای زیستگاهی کوکر شکم سیاه در مقیاس سیمای سرزمین اغلب با کشت زارهای باز همبستگی دارد. این پرنده از زیستگاه های جنگلی و درخت زارها دوری می کند و به مزارع کشت غلات دیم و کشت زارهای آبی در مراحل شخم خورده، بذرپاشی شده و پس از برداشت وابسته است (۰/۰۵> p).بنابراین حفظ و حمایت سیستم های کشاورزی سنتی و ایجاد آیش های منظم و حفظ تعادل در ایجاد کشت های فشرده و مکانیزه در منطقه که می تواند در حمایت از نسل این پرنده تاثیر به سزایی داشته باشد، پیشنهاد می گردد.  

کلیدواژه ها

کوکر شکم سیاه, ارجحیت زیستگاه, رگرسیون منطقی, شیراحمد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.