تدوین مدل پیش بینی اعتباری مشتریان حقوقی بانک های خصوصی با بهره گیری از الگوریتم های فراابتکاری (مطالعه موردی: شعبه های بانک پاسارگاد شمال غرب کشور)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه تصمیم گیری و تحقیق در عملیات، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_DMOR-6-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا اعتباری

گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

ناصر فقهی فرهمند

گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

سلیمان ایران زاده

گروه مدیریت، دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.

چکیده

هدف: عدم توانایی بانک ها در اعتبارسنجی و ارزیابی مالی مشتریان و پیش بینی دقیق ریسک اعتباری تسهیلات گیرندگان، تاثیرات مخربی بر سیستم مالی جهانی و فعالیت های اقتصادی داشته و از اصلی ترین دلایل بحران های مالی جهانی در سال های اخیر بوده اند. هدف این تحقیق، تدوین مدل پیش­بینی اعتباری مشتریان حقوقی بانک­های خصوصی با بهره­گیری از الگوریتم­های فراابتکاری در شعبه های بانک پاسارگاد شمال غرب کشور بوده است.روش شناسی پژوهش: این تحقیق براساس هدف پژوهش، توسعه­ای و براساس روش انجام کار توصیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را دو بخش خبرگان و مدیران بانکی استان آذربایجان شرقی و مشتریان حقوقی بانک پاسارگاد در شمال­غرب کشور تشکیل می دهند. حجم نمونه آماری برای جامعه اول، ۵۸ خبره بانکی استان اعم از مدیران، مسئولین اعتباری و روسای شعب با سابقه کار اعتباری بانک های خصوصی تعیین شده و برای جامعه دوم، براساس نمونه­گیری هدفمند ۴۲۷ مشتری حقوقی بانک پاسارگاد انتخاب شده است. به منظور جمع­آوری داده­ها از پرسشنامه و اسناد و مدارک بانک پاسارگاد بهره گرفته شده و روایی پرسشنامه به صورت روایی محتوا و براساس شاخص­های نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از آزمون t، تحلیل عاملی تاییدی، شبکه عصبی مصنوعی چند لایه، شبکه عصبی آموزش دیده با الگوریتم ژنتیک، شبکه عصبی آموزش دیده با الگوریتم ازدحام ذرات و شبکه عصبی آموزش دیده با الگوریتم تکامل تفاضلی استفاده شده است.یافته‎ ها: یافته ­های پژوهش نشان می­دهد که هر چهار مدل فوق قادر به پیش­بینی اعتباری مشتریان حقوقی بانک­های خصوصی هستند و بهترین روش برای پیش­بینی اعتباری مشتریان حقوقی بانک­های خصوصی، شبکه عصبی آموزش دیده با الگوریتم تکامل تفاضلی با کمترین مقدار خطا نسبت به سه روش دیگر است.

کلیدواژه ها

پیش بینی اعتباری, الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی, الگوریتم ژنتیک, الگوریتم تکامل تفاضلی, الگوریتم ازدحام ذرات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.