اولین بررسی ریخت شناسی و فیلوژنی سه گونه نادر از ماهیان خانواده Blenniidae در سواحل دریای مکران بر اساس توالی ژنی سیتوکروم اکسیداز ۱

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-25-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیلان عطاران فریمان

ساناز استکانی

جواد قاسم زاده

چکیده

این مطالعه به منظور بررسی روابط فیلوژنی سه گونه­­ نادر از ماهیان خانوادهBlenniidae  در سواحل دریای عمان که متعلق به قبیله  Parablenniini هستند انجام گرفت. بر اساس نوع زیستگاه این ماهیان نمونه برداری از سه ایستگاه در نواحی بین جزر و مدی با استفاده از ساچوک دستی در زمان حد اکثر جزر و از زیر جزر و مدی توسط غواصی (Diving (Scuba از اعماق ۳، ۶، ۹ و ۱۲ متری طی مهر تا اسفند ماه سال ۱۳۹۲ انجام شد. در مجموع ۳۰ نمونه جهت شناسایی و انجام بررسی­های­ دقیق­تر به آزمایشگاه انتقال یافتند. بر اساس ویژگیهای مورفومتریک با استفاده از کلیدهای شناسایی موجود، سه گونه ماهی بلنیده با اسامی Parablennius cornutus, Parabelennius pilicorn, Scartella emarginata شناسایی گردیدند. پس از استخراج DNA از بافت باله پشتی ، با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی، ناحیه­ای به طول تقریبی ۷۰۰ جفت باز از ژن سیتوکروم اکسیداز ۱ (CO۱)در واکنش زنجیره­ای پلیمراز تکثیر و سپس مورد توالی­یابی قرار گرفتند. پس از مقایسه توالی ژن CO۱گونه­ های بلنیده ایرانی با توالی۲۵ گونه از بانک ژن (GenBank) مشخص شد که گونه های ایرانی در شاخه (کلاد) Parablenniini در زیر شاخه  Scartella و Parablennius  به صورت همسو نیا (پارافایلتیک) قرار گرفتند. هدف از انتخاب این جنس­ها بررسی ارتباط­ خواهری آن­ها با یکدیگر و دیگر جنس­ها و شاخه ها است، چرا که ارتباط بین پارابلنیوس­ها (Parablennius) و دیگر بلنی­ها اغلب موضوع اکثر مطالعات فیلوژنتیکی می­باشد. مطالعه حاضر اولین گزارش مورفولوژی و فیلوژنی دو جنس Parablennius و Scartella از ایران می­باشد.

کلیدواژه ها

Blenniidae, Paraphyletic, phylogeny, CO۱, intertidal and sub tidal zones, Oman Sea, Blenniidae همسو نیا, فیلوژنی, CO۱, زیر جزرو مدی و بین جزر و مدی, دریای عمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.