یافته علمی: بررسی تجمع زیستی فلزات سنگین مس، روی، آهن و سلنیوم در بافت های عضله، کبد و آبشش ماهی سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) در بندر بوشهر

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 26، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_ISFJ-26-6_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشاد قنبری

Young Researchers and Elite Club, Bushehr Branch, Islamic Azad University, Bushehr, Iran

عبدالرحیم پذیرا

Department of Natural Resources- Reproduction and Culture of Aquatics, Bushehr Branch, Islamic Azad University, Bushehr, Iran

رزاق عبیدی

Young Researchers and Elite Club, Bushehr Branch, Islamic Azad University, Bushehr, Iran

صدف فروزانی

Young Researchers and Elite Club, Bushehr Branch, Islamic Azad University, Bushehr, Iran

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی تجمع زیستی فلزات سنگین مس، روی، آهن و سلنیوم در بافت­های عضله، کبد و آبشش ماهی سنگسر معمولی در بندر بوشهر در سال ۱۳۹۵ انجام پذیرفت. بعد از زیست­سنجی، بافت عضله، کبد و آبشش نمونه­ها جداسازی و هضم شیمیایی نمونه­ها انجام شد و با استفاده از دستگاه جذب اتمی مجهز به کوره گرافیتی Perkin Elmer ۳۰۳۰ میزان غلظت فلزات مس، روی، آهن و سلنیوم در بافت­­ها اندازه­گیری گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، میانگین غلظت فلزات سنگین مس، روی، آهن و سلنیوم در عضله ماهی سنگسر معمولی به ترتیب ۰۳۵/۰±۶۲۰/۷، ۵۷۰/۲±۷۱۰/۲۵، ۱۶۶/۰±۶۲۰/۲ و ۰۰۶/۰±۱۰۱/۰ میلی­گرم در کیلوگرم وزن خشک، در کبد به ترتیب ۱۴۹/۰±۴۲۰/۸، ۰۲۰/۱±۴۰۱/۳۱، ۱۵۵/۰±۰۷۰/۳ و ۰۰۹/۰±۱۰۸/۰ میلی­گرم در کیلوگرم وزن خشک و در آبشش به ترتیب ۱۱۰/۰±۹۰۰/۹، ۰۷۰/۱±۷۴۰/۳۴، ۲۴۰/۰±۴۰۰/۴ و ۰۱۱/۰±۱۳۳/۰ میلی­گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد و بین میزان تجمع فلزات سنگین در بافت­های مختلف اختلاف معنی­داری را نشان داد (۰۵/۰> P). همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که غلظت فلزات مس، روی و سلنیوم در بافت عضله ماهی سنگسر معمولی در بندر بوشهر پایین­تر از حد مجاز استاندارد­های سازمان بهداشت جهانی (WHO)، سازمان جهانی غذا و کشاورزی (FAO)، مرکز ملی بهداشت و پزشکی استرالیا (NHMRC)، وزارت کشاورزی، شیلات و غذای انگلستان UK (MAFF) و سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) بود، اما غلظت فلز آهن در بافت عضله ماهی سنگسر معمولی در بندر بوشهر بالاتر از حد مجاز سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) بود.  

کلیدواژه ها

Bioaccumulation, Heavy metals, Pomadasys kaakan, Bushehr port, تجمع زیستی, فلزات سنگین, ماهی سنگسر معمولی, بندر بوشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.